Ledare

Tillsammans är vi det civila försvaret

Det säkerhetspolitiska läget är det allvarligaste sedan andra världskriget.

Det har vi sagt länge – och samtidigt blir det lite mer allvarligt hela tiden. Den amerikanska administrationens agerande ökar osäkerheten och komplexiteten i frågor som Ukrainas framtid, Europas säkerhet, Mellanöstern och internationell handel. Frågor som påverkar oss och vår framtid.

När jag pratar om säkerhetsläget vill jag ändå lägga till – det är inget omedelbart hot mot Sverige. Vi kan fortfarande sova gott på natten. Däremot så måste vi nu öka takten och se till att totalförsvaret, det militära och det civila försvarets gemensamma förmåga, blir starkare. I grund och botten handlar det ju om att vi ska göra det så svårt att angripa vårt land att Ryssland väljer att låta bli.

För att lyckas behöver vi alla göra vårt. Det handlar om allt från hemberedskap till att bygga lager, utbilda civilpliktiga inom räddningstjänsten, skaffa reservaggregat och planera och öva tillsammans.

Fokusera på det som ger effekt. Varje år gör MSB en samlad bedömning av läget i det civila försvaret, och i årets rapport ser vi att det skett en stark utveckling under 2024. Jämfört med 2023 ser vi ett skifte mot krigets krav som den dimensionerande planeringsförutsättningen och ett ökat fokus på åtgärder som ger effekt och ökar vår motståndskraft. Faktum är att antalet förmågestärkande åtgärder i princip fördubblades jämfört med året innan.

Men det är från alldeles för låga nivåer och samtidigt flåsar det säkerhetspolitiska läget oss i nacken. Nationellt har vi fått tydliga inriktningsbeslut och det börjar också komma rejäla resurstillskott. Nu behöver vi, på alla nivåer och inom all samhällsviktig verksamhet, öka takten och fokusera på sådana åtgärder som ger snabb effekt.

Nu behöver vi, på alla nivåer och inom all samhällsviktig verksamhet, öka takten och fokusera på sådana åtgärder som ger snabb effekt.
Mikael Frisell, generaldirektör

Vi stödjer och lär av Ukraina. I slutet av februari besökte jag Ukraina för att träffa våra ukrainska kollegor och besöka den MSB-personal som är på plats i Kiev. Först och främst – det är oerhört imponerande att på plats uppleva ukrainarnas motståndskraft. Som ett exempel, över hela Kiev ljuder ständiga flyglarm, dag som natt. Ständigt tvingas du avbryta det du gör och kliva upp på natten. Rysslands syfte är förstås att skada, men lika mycket att trötta ut och knäcka försvarsviljan hos människor. Samtidigt var det en stad full av vårtecken och liv och rörelse jag såg.

På plats träffade jag våra ukrainska kollegor inom räddningstjänsten (SESU) och de som bland annat ansvarar för skydd av kritisk infrastruktur (SSSCIP). Där fick jag bekräftat hur viktigt det är att vi i det svenska civila försvaret också tar hem Ukrainas erfarenheter och lär oss och jag kan berätta att MSB nu fortsätter och utvecklar samarbetet. Jag träffade också den ukrainska frivilligorganisationen Tactical Medicine North och fick möjlighet att dela ut akutväskor från Sverige till de stridssjukvårdare de utbildar. Vi stöttar dem – och de gör ett fantastiskt arbete som räddar liv vid fronten.

Sverige kommer nu fortsätta bidra till Ukrainas kamp så länge det behövs. Och alla ska veta att stödet till Ukraina är den största insatsen MSB någonsin gjort. Exempel på insatser sedan 24 februari 2022: 14 506 ton donerat materiel, 3 000 nödbostäder, 224 evakuerade patienter och 95 utbildade sjukvårdsinstruktörer som i sin tur utbildat 60 000 sjukvårdare. MSB har koordinerat och organiserat cirka 1 200 lastbilar som transporterat saker från 160 donerande aktörer. På plats kunde jag se och höra om hur vårt stöd används och gör skillnad. Och jag tycker verkligen att alla ska vara stolta över det – Sveriges samlade stöd är viktigt på riktigt!

 

Nu jobbar vi på. Sist vi hade personalinformation på MSB så återanvände jag det engelska uttrycket "keep calm and carry on". Fritt översatt blir det: behåll lugnet och jobba på. Och så skulle jag sammanfatta både mina intryck från Ukraina och vad vi i det civila försvaret behöver göra nu. Det allvarliga säkerhetspolitiska läget betyder att vi har bråttom – men om vi fokuserar på vårt uppdrag och jobbar på kommer vi lösa våra uppgifter en efter en. Vi gör det tillsammans och med fokus på sådant som ger snabb effekt och ökar Sveriges motståndskraft.