Ledare

Nu tar vi på oss ledartröjan

Den 1 november började jag som generaldirektör på MSB och om drygt ett år (1 januari 2026) kommer Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, att byta namn till Myndigheten för civilt försvar, MCF.

Det är en signal om den förändring som myndigheten genomgår. Och den handlar inte om namnet eller logotypen, utan om att MSB ska bli en myndighet där krigets krav är det dimensionerande hotet och civilt försvar den prioriterade uppgiften i verksamheten.

Det handlar om att det pågår ett brutalt krig i vårt närområde. Det säkerhetspolitiska läget är det allvarligaste sedan andra världskriget.

Såväl Försvarsberedningen som regeringen konstaterar att vi inte kan utesluta krig och väpnat angrepp i vårt land. Slutsatsen är given – Sverige behöver rusta upp totalförsvaret, och det arbetet behöver gå fort. Vi behöver rusta upp för att avskräcka från angrepp mot Sverige. Vi gör det för att slippa krig.

Min utgångspunkt för utvecklingen av det civila försvaret är den här: dagligen ser vi exempel på att civila och civil infrastruktur är direkta mål i Rysslands krigsföring i Ukraina.

Städer och sjukhus bombas med syfte att bryta ned människors motståndskraft och försvarsvilja. Samtidigt ser vi ett samhälle som
fortsätter fungera, där man bygger upp det som raserats. Och vi ser hur ukrainarna håller emot och tillsammans fortsätter kämpa för sin framtid.
Och jag menar att det hänger ihop: det militära försvarets förmåga att försvara landet – det civila försvarets förmåga att skydda civilbefolkningen och upprätthålla samhällsviktig verksamhet – och befolkningens försvarsvilja. Du har inte det ena utan det andra.

Det är den gemensamma förmågan vi ska bygga upp i totalförsvaret. Och för det så krävs en kraftsamling, inte minst kring det civila försvaret. Det är därför som MSB ska bli MCF – en myndighet med civilt försvar som den prioriterade uppgiften. Vi ska ta på oss ledartröjan och stödja, leda och driva utvecklingen av det civila försvaret.

Utvecklingen ska ske tillsammans med det militära försvaret. Men det betyder inte att vi slutar arbeta med en krisberedskap som fungerar i vardagen. Det är en kärnuppgift för MSB och blivande MCF. Jag ser det som en avgörande förtroendefråga. Alla i Sverige ska veta och
uppleva att vi klarar krisen i fredstid.

Räddningstjänst och skydd av civilbefolkningen.
För de av er som är intresserade av MSB inre liv så kan jag berätta att verksamheten inom den beredskapssektor som MSB har ansvar för, Räddningstjänst och skydd av civilbefolkningen, föreslås bedrivas inom en egen del av MSB och att regeringen ska utse chefen för denna.

Sammantaget är det en bra avvägning – tydligheten kring MSB:s uppdrag
som sektorsansvarig myndighet ökar och det ger oss förutsättningar att på nationell nivå hålla samman arbetet inom det civila försvaret, samtidigt som vi arbetar fokuserat med förmågehöjande åtgärder i sektorn. Utan att vi behöver tappa fart på grund av stora organisationsförändringar.

Om krisen eller kriget kommer.
Den nya versionen av broschyren Om krisen eller kriget kommer har nu skickats ut till samtliga hushåll i Sverige. Jag hoppas att
du också har läst den, tagit till dig av information, råd och rekommendationer – och sparat den.

Broschyren handlar om att vi ska förbereda oss, och hur vi kan göra det. Men den handlar också om att öka förståelsen för vad det är vi försvarar i händelse av krig, att se sin egen roll och allt vi kan åstadkomma tillsammans.