Replik: Lyssna på oss som jobbar på golvet i dag

Replik till Lennart Jonsson.

"Den tid han refererar till är långt ifrån den verklighet vi brandmän och befäl lever i i dag", skriver Marcus Aronsson.

Lennart Jonsson, som beskriver sig med många “f.d.-titlar", har onekligen en lång erfarenhet bakom sig. Men den tid han refererar till, med delade dygn och en helt annan samhällsbild, är långt ifrån den verklighet vi brandmän och befäl lever i i dag. Låt oss vara ärliga – 70-talet är knappast känt för sin goda arbetsmiljö.

Vi som arbetar på fältet 2024 möter en helt ny riskbild och ökade krav, inte bara från olyckor utan också från det civila försvaret. Faktum är, som vi påtalat i över två år, att dagens arbetstidsregler gör det svårare, inte lättare, att upprätthålla vår förmåga att rädda liv, egendom och miljö.

Lennart påstår att vi prioriterar “bekvämlighet” över vår uppgift. Det är en direkt felaktig beskrivning. I min debattartikel slog jag fast det motsatta: ”Detta handlar inte om bekvämlighet — det handlar om säkerhet, effektivitet och förutsägbarhet i vår arbetsmiljö.” Något som Lennarts 70-tal knappast värnade om.

Vårt krav på 24-timmarspass handlar inte om att arbeta mindre, utan om att skapa en fungerande arbetsmiljö och schemaläggning för både personal och verksamhet. I stora delar av Europa tillämpas 24-timmarspass med kompenserande vila, helt enligt EU:s arbetstidsdirektiv. Resultatet är både bättre arbetsmiljö och bättre verksamhet. Varför skulle det inte fungera i Sverige? Här är det snarare stelbenta regler och feltolkningar av EU:s direktiv som skapar kaos. Om nu Sverige skulle mot förmodan valt rätt väg, skulle då inte övriga Europa följt efter?

Lennart menar att arbetsgivarna gör en korrekt riskbedömning när de säger nej. Men majoriteten av våra arbetsgivare är faktiskt för 24-timmarspass. En överväldigande majoritet av Sveriges räddningstjänster använder och söker dispens för att få använda 24-timmarspass – för att verksamheten ska fungera på ett bra sätt. Det är inte arbetsgivarna som säger nej, utan SKR och arbetstidsnämnden.

Jag har en motfråga: Tror du någon av dessa beslutsfattare har satt sin fot i vår verklighet? Har de sett hur dagens schemakaos förstör återhämtningen, försämrar möjligheten att öva, ta ledigt eller gör det nästintill omöjligt att rekrytera nya kollegor? Sedan de nya arbetstidsreglerna infördes talar sjukskrivningstalen sitt tydliga språk – arbetsmiljön har blivit sämre, inte bättre.

Vi som arbetar inom operativ räddningstjänst, både brandmän och befäl, kräver att få utföra vårt uppdrag på bästa möjliga sätt. Vi brinner för vårt jobb, precis som Lennart och hans generation säkert gjorde. Men dagens utmaningar kräver moderna lösningar – inte nostalgiska tillbakablickar till en tid som inte längre finns.

Som avslutning återstår det väl bara att invänta de rapporter och dokumenterade tillbud som Lennart och hans kollegor har sammanställt under de senaste 20 åren, som skulle visa att 24-timmarspass är en säkerhetsrisk. Vi väntar med spänning. Annars kanske Lennart kan lägga till epitetet “f.d. debattör” till sin lista.

Med vänlig hälsning,

Marcus Aronsson

Marcus-Aronsson-debatt.jpg
Nuvarande brandman
Nuvarande rökdykare
Nuvarande avlösande styrkeledare
Nuvarande förtroendevald i Kommunal
i en nuvarande anställning på Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund

Korrekt att säga nej till dygn

Lyssna på medlemmarna – skriv om kollektivavtalen