Insändare

Lyssna på medlemmarna – skriv om kollektivavtalen

Räddningstjänsten spelar en avgörande roll för samhällets säkerhet.

För att kunna utföra våra jobb på bästa sätt behöver vi förutsägbara och stabila arbetstider. Det är dags att skriva in rätten till 24-timmarspass i kollektivavtalet, skriver brandmannen Marcus Aronsson.

Som brandmän och räddningstjänstpersonal står vi dagligen inför livsviktiga uppdrag som kräver både fysisk styrka, mental skärpa och ett välorganiserat arbetsschema.

Trots detta begränsas våra arbetstider av ett byråkratiskt system där dispenser blivit den enda lösningen för att kunna arbeta på ett sätt som är hållbart för oss och verksamheten.
Vi behöver en förändring —och vi behöver den nu.

Sedan det nya avtalet trädde i kraft har arbetstidsnämnden fattat flera beslut om dispens för 24-timmarspass inom räddningstjänsten.
Analysen av dessa beslut visar en tydlig trend: Arbetstidsnämnden beviljar oftast endast dispenser för 24-timmarspass under helgen, men avslår regelbundet ansökningar om att tillämpa samma pass under vardagar för utbildning, fortbildning och facklig samverkan. Detta avslöjar en bristande förståelse för hur vår verksamhet fungerar och vilka behov vi har.

Dessutom röstar alltid Allmän Kommunal Verksamhet (AKV-OFR) och/eller Akademikerförbundet (Sveriges Ingenjörer) i linje med SKR. De röstar aldrig för att bevilja ansökningar i sin helhet om dessa inkluderar dygnspass under vardagar. Kommunal står ensam om att vilja bifalla ansökningarna i sin helhet och meddelar alltid en avvikande åsikt.

Det är tydligt att det nuvarande systemet med dispenser är ohållbart. Att ständigt behöva ansöka om dispens är ingen långsiktig lösning. Vi behöver stabila och förutsägbara arbetstider som möjliggör både god återhämtning och en säker schemaläggning.

Detta handlar inte om bekvämlighet — det handlar om säkerhet, effektivitet och förutsägbarhet i vår arbetsmiljö.

Det finns de inom räddningstjänsten som är nöjda med sina nuvarande scheman. Men dessa scheman är bräckliga och kan snabbt förändras. De som tror att de är trygga bör veta att det bara krävs en felrekrytering, en enda dålig chef som inte vill förlänga en dispens för att deras schema ska ryka.
När schemaläggningen bygger på dispenser och tillfälliga lösningar, lever vi alla under ett ständigt hot om förändring som inte gynnar någon.

För att visa medlemmarnas enighet har vi genomfört två stora namninsamlingar där alla som berörs av HÖK AB Bilaga J och R samt Vårdföretagarna har fått skriva under. Över 2 000 personer har skrivit under för att kräva förändringar.

Detta är en tydlig signal till Kommunal att framföra våra krav till SKR i arbetstidsutredningen som ska vara klar i november och under avtalsrörelsen 2025. Vi vill också att detta blir en fråga på Kommunals kongress, så att det kan prioriteras framöver.

Vår lösning är enkel:

  • Rätten till 24-timmarspass utan dispensförfarande.

Det är dags att skriva in rätten till 24-timmarspass i kollektivavtalet, utan att vi ständigt ska behöva ansöka om dispens. Att låta en extern nämnd, som saknar insikt i räddningstjänstens specifika behov, fatta beslut om våra scheman är orimligt.

  • Skyddade arbetstider.

Våra arbetstider måste skyddas, så att vi kan arbeta i trygghet utan att oroa oss för att scheman kan ändras från ett år till ett annat. Beslut om schemaläggning måste återgå till lokal samverkan mellan arbetsgivare och arbetstagare, där verksamhetens faktiska behov möts med praktiska lösningar i samverkan med personalen.

Räddningstjänsten spelar en avgörande roll för samhällets säkerhet. Om vi inte har förutsägbara och rimliga arbetstider, hur kan vi då förväntas utföra vårt jobb på bästa sätt?
Dispens är ingen långsiktig lösning. Vi behöver ett system där våra arbetstider speglar de verkliga behov vi har — och det kräver förändringar i kollektivavtalet.

Det är nu upp till Kommunal, AKV och Akademikeralliansen att lyssna på sina medlemmar. Med över 2 000 underskrifter från våra namninsamlingar står vi enade i kravet på 24-timmarspass utan dispens och bättre arbetsvillkor för alla som arbetar inom räddningstjänsten.
Nu är det dags att säkra en fungerande och hållbar arbetsmiljö för framtiden.