Insändare

Klimatförändringarna kommer beröra allt och alla

Rubriken är det svar jag gav mina dåvarande politiker i samband med en presentation under mitt arbete med Jönköpings kommuns översiktsplan kring sekelskiftet, efter deras något hånfulla fråga om vad klimatförändring hade med kommunen att göra.

Tio år senare under ett länsstyrelseuppdrag att inventera inställning till klimatförändring hos länets kommuner mötte jag förvånansvärt många klimatförnekare i högre positioner. Det är många av dagens makthavare som kommer att befinna sig på fel sida av historien när kommande generationer drabbas av klimatförändringens existenshotande konsekvenser.

Jag är tjatig! Det vet jag, men kan Greta Thunberg starta en global rörelse kan kanske tidningen Tjugofyra7 bidra till en meningsfull debatt bland läsare och reell förändring även i lilla Sverige.

Klimatförändring utgör flera hot. Ett är att politiker generellt är rädda att förlora väljarstöd, makt och förmåner. Chefer hos fossilbränsleföretag vill inte heller förlora sina jättevinster, och de ultrarika vill fortsätta kunna använda sina privata jetplan och lyxjakter.

Boverket verkar inte heller särskilt angeläget att visa framfötterna i klimatfrågan, men kan komma att bli den första myndighet som får blöta fötter!

Och på det lokala planet är många kommunalråd rädda att de inte får bygga på utlovade, men olämpliga, platser.
Politiker av alla färger vill gärna prata och lova, men nödvändiga, kraftfulla handlingar är fortfarande en bristvara.

Länsstyrelsen, som är regeringens förlängda arm, kanske inte heller är så intresserad av att sätta sig upp mot deras överordnade eller de kommuner de ansvarar för och deras — för mig — lite irrationella planmonopol. E6:an vid Stenungsund är bara det senaste och förmodligen knappast det sista exemplet på exploateringsfadäs.

Den som tror att världens länder komma att uppfylla löftena från Parisavtalet 2015, eller att vi kan suga miljontals ton koldioxid ur atmosfären, eller stoppa smältande glaciärer eller isar i Polarområden, duperar sig själv. Utrymmen för världens befolkning kommer också att krympa mellan vändkretsarna och en störning i Atlantens cirkulationsströmmar kan orsaka ödesdigra förändringar även på våra breddgrader.

Ett obligatoriskt boktips för världens ledare är Arnold Toynbees bok ”A study of history” om 23 civilisationers uppgång och fall.