
Läckande gasol orsakade explosion
Larm om explosion har blivit vanligare för svensk räddningstjänst.
De är ofta resultat av medvetna handlingar – men den här gången var det inte det.
Räddningstjänsten i Eksjö fick larm om explosion i en villa i augusti 2024 och möttes vid framkomst av en fullt utvecklad brand med väldigt stora skador på villans konstruktion.
Utredningen av Jörgen Franzén visar att explosionen troligen orsakades av att läckande gasol antändes i ett utrymme i källaren.
Fokus i utredningen är att beskriva händelsens förlopp och orsak, vad som lett till de stora konsekvenserna och stora skadorna samt vilka lärdomar som kan användas vid tillsyns- och tillståndsverksamheten.
Den kraftiga explosionen bedöms av utredaren ha skett i källaren, i närheten av varmvattenberedaren och sedan fortplantat sig uppåt och utåt i huset. Byggnaden är en enfamiljsvilla i ett och ett halvt plan med källare.
I villan bor fem personer och samtliga var hemma vid händelsen. Explosionen har bland annat tryckt ut delar av husväggen cirka åtta meter, slungat iväg fönsterpartier cirka 21 respektive 26 meter och påverkat flera andra byggnader på tomten. Bjälklagen mellan våningarna slets upp, en av de boende kastades upp och från sängen där hen låg och sov och slog i taket i rummet på andra våningen. En annan av de boende fick hjälpas ut av övriga via fönster från köket där hen blev kvar när golvet bröts sönder och köksinredning föll ned vid explosionen.
Vad orsakade då explosionen i källaren? På bottenvåningen fanns två gasolflaskor (storlek PC10) i ett skåp och flaskorna var kopplade till en gasolspis i köket och till varmvattenberedaren i källaren. Gummislangarna, som var anslutna till regulatorn på respektive flaska, var dragna genom bjälklaget och uppfästa med hålband. Till varmvattenberedaren fanns en avgaskanal som tillval men den var inte monterad i den aktuella anläggningen och fastigheten hade ingen gasolvarnare. Gasspisen användes inte vid tillfället.
Precis innan explosionen vred en av de boende på varmvattenkranen på toaletten.
Utredaren bedömer att ett gasolläckage har startat upp till två timmar innan explosionen, vilket var den senaste gången varmvatten användes innan explosionen, men gasolläckaget har inte upptäckts. När den boende nu vred handfatsblandaren till vänster för att få varmvatten skapades, på avsett sätt, en gnista i gnistbildaren i beredaren och detta är den troliga anledningen till att det skedde en antändning i källaren med explosionen som följd.
Det har inte gått att fastställa varför gasolläckaget inträffat.
Varmvattenberedaren var på grund av brandskadorna svår att undersöka, men det skulle till exempel kunna vara läckage på slangen eller något fel på beredaren. Teoretiska beräkningar ger att det behövs minst 3,3 kilo utläckt gasol för att komma in i brännbarhetsområdet och det fanns enligt de boende upp till tio kilo gasol kvar i flaskan då den nyligen var bytt.
Den kraftiga explosionen skapade ett övertryck i källaren och bröt upp bjälklag och väggar i två våningsplan ovanför källaren. Detta ledde till den snabba brandspridningen och att villan i princip var övertänd när räddningstjänsten kom fram. Fyra personer fick föras till sjukhus men som tur var fick ingen några bestående men.
Utöver de tre lärdomar och förslag till åtgärder som utredaren ger kan tilläggas att säkerheten kan ökas med gasolvarnare.
För fler råd och tips kring hantering av gasol hänvisas till MSB:s skrift Gasol för hem och fritid.
Tre lärdomar
I utredningen lämnas tre förslag på åtgärder och lärdomar:
1. Fast gasolinstallation ska alltid göras med obrännbart material till exempel kopparrör.
2. Installationer ska göras fackmannamässigt.
3. Läcksökning ska ske kontinuerligt.