Samverkan på riktigt – varje dag och minut
Tidigare försök har stött på patrull. Nu är det verklighet.
Polis, räddningstjänst och SOS Alarm integrerade i samma larm- och ledningscentral. Samverkan på riktigt. Varje dag och minut.
2015 var polisens omorganisation genomförd. Polisregion Bergslagen med ansvar för Dalarna, Värmland och Örebro län var i behov av nya lokaler.
Dåvarande regionpolischefen Dan Persson diskuterade med kollegorna Håkan Karlsson och Jörgen Berggren om möjligheten att ta ett större steg – göra en satsning tillsammans med räddningstjänsten och SOS Alarm.
– Ju mer vi kan arbeta tillsammans, desto bättre jobb gör vi. Och på den vägen är det sen. Räddningstjänsten nappade direkt på idén, SOS Alarm också. Vi hade då haft stora skogsbränder, det accentuerade ännu mer vikten av att samarbeta, säger Dan Persson.
Ett antal år tidigare hade Trygghetens hus öppnats i Östersund, då unikt med blåljusmyndigheter samlade i samma fastighet för nära samarbete. Men man tilläts inte jobba helt integrerat i samma rum. Det sade högsta polisledningen på Kungsholmen i Stockholm nej till av sekretesskäl.
Dan Persson åkte till Stockholm för att presentera Örebros idé för då nye rikspolischefen Dan Eliasson.
– Han sa: ”Du behöver bygga nytt. Vill du göra det med andra samhällsaktörer, så gör det”. Och det gjorde jag.
Tidigare försök att göra något liknande stoppades, hur lyckades ni?
– Tiden har väl sin gång, man ser att samhället blir mer komplext och samverkan behövs. Sedan tror jag engagemanget haft betydelse, det har varit folk i det här arbetet som drivit framåt, verkligen velat hitta lösningar. Tar man tag i hindren så löser man det oftast, säger Dan Persson och fortsätter:
– Självklart var det de på Kungsholmen som var emot detta, det rann inte igenom enkelt. Men Eliasson tyckte det var intressant, och jag tror att han i den nya polismyndigheten var mån om att det skulle vara delegerat. ”Du fattar beslutet, du gör som du vill”, sa han.
Dan Persson är pensionär sedan 3,5 år. Han kan nu se slutresultatet av det som började med visioner och idéer. Och konstaterar att ett stort samarbete både inom polisen och med andra myndigheter gjort det möjligt. Han lyfter speciellt fram Jörgen Berggren som då jobbade på Noa (polisens nationella operativa avdelning).
– Han blev projektledare, hade kunskapen, engagemanget och inte minst kontaktnätet att driva det här. Jörgen blev rätt man på rätt plats och fick bra folk med sig från fastighetsenheten.
Under resans gång har räddningstjänster i 42 kommuner gått samman i en region.
– När Peo Staberyd, Nils Weslien och deras kollegor började skapa och driva Räddningsregion Bergslagen, snacka om potential. Helt plötsligt fanns helt andra möjligheter.
Förutom tidigare nämnda skogsbränder kan Dan Persson peka på fler händelser som stärker vikten av att polis, räddningstjänst och SOS Alarm arbetar tillsammans i larm och ledning.
– Vi har totalförsvarsperspektivet, vi kan titta på Ukraina. Vi såg det under vintern med E22 och E4 där folk satt i bilar i timmar. Ingen tar beslut, ingen har samma lägesbild. Här får vi samma lägesbild, kan ta initiativ och beslut. Situationer kan lösas på ett helt annat sätt än när man sitter var för sig.
Polis och räddningstjänst är vana att samarbeta på skadeplats. Nu gör man det från inkommande larm till gemensam ledning av insatser. Förmågan att göra riskbedömning i ett tidigt skede bedöms öka avsevärt.
Är man runt om i landet nyfikna på Bergslagens samverkanscentral?
– Det är man säkert, hoppas jag. Jag hoppas också MSB tittar på det här lite djupare, om det här kan vara en infrastruktur som är stabil att bygga upp för Sverige.
Vi skickar förhoppningen vidare till Lars Berg, MSB:s projektledare i satsningen:
Lars Berg
– Att det ska bli en förebild för andra polisregioner att jobba på det här sättet, kopplat till samverkan, det har varit en ledstjärna för oss. Det ska kunna samverkas lika bra här inne i centralen som på skadeplats. Det är medborgarfokus och det gillar jag. MSB har hela tiden varit positiv till satsningen och samverkan mellan myndigheter. Däremot har vi inte mandatet att bestämma hur de ska organiseras, säger han.
Lars Berg blev involverad i satsningen i ett tidigt skede, när den första så kallade 2:4-ansökan (krisberedskaps-anslag) landade hos MSB. Myndigheten har under åren bidragit med närmare 20 miljoner i olika poster.
– Från början var det ett fastighetsprojekt. Men vi framförde att man behövde lägga till två projekt, dels hur de som flyttar in här ska jobba tillsammans och dels hur centralen ska fungera kopplat till bland annat kommuner och tre länsstyrelser med gemensamma grunder för samverkan och ledning som grund.
Är du nöjd med resultatet?
– Absolut. Fastighetsmässigt finns allt du kan önska dig, det finns utrymme så att en krisledning kan växa och hantera vad som helst. Skydd och teknisk försörjning ligger också på mycket hög nivå.
Patrick Ungsäter, Peo Staberyd och Madeleine Raukas knöt samman sina verksamheter vid invigningen.
CITERAT OM SEGLET:
Så tycker personalen
Darko Lukenda, gruppchef regionledningscentralen, Polisen
– Det blir skillnad, men i allra högsta grad i positiv bemärkelse. Den i korthet stora vinsten tror jag framförallt är att vi sitter tillsammans på ett helt annat sätt, vi kapar bort en fördröjning i informationsutbytet som funnits tidigare. Sen tror jag vi kan lära av varandra och utveckla arbetet på varsitt håll när vi i vardagen kommer närmare varandras verksamheter.
– Vi jobbar lite olika i dag, så det ska bli spännande att lära sig om de olika verksamhetsdelarna i huset och se vilka synergier vi kan hitta. Dessutom har vi nya, fräscha och ändamålsenliga lokaler. Det här är ett stort lyft lokal-, teknik- och samverkansmässigt.
Rosie Halme, operatör, SOS Alarm
– Jag tycker det blir jättespännande att bygga samarbetet. Har provat arbetsmetoden tidigare i Stockholm där man hade ett projekt kallat Klustret med sånt här samarbete. Jag såg vilka effekter det fick där, och det kommer det kunna bli här också.
– Jag tror närheten till polis, vård och räddning är viktig. Vi får bättre förståelse för varandra, för allas verksamheter och hur man jobbar. Och framförallt kommer vi kunna ge snabbare hjälp. När vi samverkar och kan dela viktig information kommer vi snabbare kunna veta hur vi behöver fördela våra resurser.
Tomas Carlsén, vakthavande befäl, Räddningsregion Bergslagen
– För vår del är den stora skillnaden att tekniken blivit bättre. Vi får mer information i tidigt skede som hjälper oss göra en bra bedömning. En annan fördel är att vi ständigt har omvärldsanalys och bevakning, lite framtidsspaning. Tillsammans med polisen ska vi göra mer långsiktig framtidsspaning.
– Det här är skillnad mot innan vi hade räddningsregionen, när alla hade egen räddningschef i beredskap och det var omständligt att låna resurser av varandra, då kände man sig väldigt liten vid större händelser.
– Men det viktigaste tror jag nästan är att vi lär känna varandra i matsalen eller vid fikarasten. När man känner varandra går arbetet snabbare när det väl händer något.
Seglet - en samverkancentral
Samverkanscentral där Polisen, SOS Alarm och räddningstjänsten kan leda insatser tillsammans dygnet runt. Vid större händelser kan fler samhällsaktörer använda lokalerna för utökad samverkan.
Polisregion Bergslagens ansvarsområde täcker tre län (Dalarna, Värmland och Örebro) med 43 kommuner.
Räddningsregion Bergslagen har 42 medlemskommuner i fem län. Hela Värmland och Örebro, större delen av Dalarna samt delar av Västmanland och Västra Götaland.
SOS Alarm har nationell larmmottagning för 112, ambulansdirigering för Örebro län.
SOS Alarm och Räddningsregion Bergslagen flyttade in i samverkanscentralen i januari, Polisen i april.
Seglet, med en lokalyta på 12 300 kvadratmeter och döpt efter kvartersnamnet, ägs av Intea fastigheter. Polisen är hyresgäst och hyr i sin tur ut till SOS Alarm och Räddningsregion Bergslagen.
Förutom de tre hyresgästerna har Försvarsmakten, MSB, länsstyrelser, regioner, kommuner och frivilligorganisationer deltagit i projektet.