Nyhet

MSB skickar skopande flygplan till Bulgarien

MSB hjälper nu till i bekämpningen av de stora skogsbränderna som rasar i södra Europa. Bland annat brinner det kraftigt längs med den grek-bulgariska gränsen och i Nordmakedonien.

MSB skickar fyra skopande flygplan som ska hjälpa till i släckningsarbetet.

Två flygplan lämnade under onsdagseftermiddagen Sverige och under torsdagen lyfter två ytterligare flygplan mot Nordmakedonien.

– Just nu behöver Bulgarien och Nordmakedonien stöd från andra länder och det är givet att vi ställer upp när vi kan. Vi har gjort det tidigare och vi har dessutom själva tagit emot stöd, det här är grundtanken med EU:s civilskyddssamarbete, säger Jenny Wärja, enhetschef på MSB.

Sveriges beredskap att hantera skogsbränder hanteras i första hand av lokal räddningstjänst som vid behov kan begära ytterligare stöd genom de kvarvarande flygande resurserna. De består av upp till tio helikoptrar.

– När vi gör bedömningen att skicka plan så är det viktigt att vi behåller en god beredskap i Sverige. Vi följer kontinuerligt brandriskläget i Sverige och just nu bedöms den vara låg. Vi har flygande resurser att använda om det skulle behövas och i detta fall har vi säkerställt det genom att, trots de låga riskerna, även ha två helikoptrar i extra beredskap, säger Jenny Wärja på MSB och fortsätter:

– Styrkan i EU-samarbetet är att vi använder våra resurser på ett effektivt sätt och samarbetar och hjälper varandra. Sverige är en del av EU:s beredskap, på samma sätt som EU är en del av Sveriges.