Nyhet

Klart för Räddningstjänsten Fyrbodal

Nu är det klart att Räddningstjänsten Fyrbodal ska bildas och driftsättas den 1 januari 2025.

Därmed slås verksamheterna för Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund (Närf) och Räddningstjänsten Mitt Bohuslän (RMB) ihop.

Totalt ingår sju kommuner i det nya kommunalförbundet: Färgelanda, Lysekil, Mellerud, Munkedal, Trollhättan, Uddevalla och Vänersborg.

– Räddningstjänsten Fyrbodal blir en stabilare och mer robust organisation i och med att vi blir fler som bidrar till den gemensamma verksamheten. Det gör att vi kan skapa bättre förutsättningar för att utvecklas och stå rustade inför framtidens utmaningar, säger Jerker Lundin (KD), ordförande för direktionen i Räddningstjänsten Mitt Bohuslän.

Idéen till sammanslagningen väcktes 2019 i och med bildandet av en gemensam ledningscentral.

Räddningstjänsten Fyrbodal kommer att bestå av cirka 460 anställda. Av dessa ska runt 60 personer utgöras av dagtidspersonal (räddningsledning, förbundsledning, tillsyns- och förebyggandeverksamhet, utbildnings- och övningsverksamhet samt teknisk drift).

Inom räddningsverksamheten kommer närmare 300 personer att utgöras av räddningstjänstpersonal i beredskap (RiB) fördelade på 14 brandstationer, och drygt 100 personer jobba skift fördelade på de tre heltidsstationerna i Vänersborg, Uddevalla och Trollhättan, inklusive ledningscentralen Fyrbodal.

Vem som blir förbunds- och räddningschef är inte klart. I dagsläget har Markus Green den rollen som ordinarie i RMB och tillförordnad i Närf.

– Det är viktigt att vi nu får ett tydligt mål med en gemensam verksamhet efter flera år av nära samarbete mellan RMB och Närf. Vi har redan flera pågående aktiviteter som syftar till att säkerställa vår gemensamma förmåga, och genom att vi blir ett gemensamt kommunalförbund stärks våra möjligheter att bli än mer effektiva och robusta, säger Markus Green.

Han flaggar för att flertalet anställda kommer behöva rekryteras till det nya förbundet.

Markus-Green.jpg
Markus Green.