Nyhet

Här övas krigsscenarion

Av Hjalmar Lundbohmsskolan i gamla delen av Kiruna finns bara ett skal kvar efter att eleverna flyttat till nya lokaler.

Innan skalet jämnas med marken får det fylla ett sista syfte: vara testsajt när MSB och räddningstjänsterna övar höjd beredskap.

Brandmän och styrkeledare från nio av de 18 ledningssystemen har tagit sig till Kiruna, för att under några höstdagar delta i MSB:s metod- och teknikförsök kopplade till höjd beredskap.
– Syftet är att höja basförmågan inom svensk räddningstjänst. I dag har räddningstjänsten en varierad förmåga inom höjd beredskap. Vi vill testa förmågan och samtidigt hitta glappen mellan vad vi kan och vilken materiel som eventuellt saknas, berättar projektledaren Lynn Ranåker.

Innan sommaren hölls en workshop med räddningstjänsterna där de olika testmomenten togs fram. Erfarenheter från Ukraina låg till grund för arbetet.
Exempelvis används mycket utrustning av enklare sort i Ukraina, som stegar, spett och släggor. I Kiruna utförs metodförsöken i första hand med utrustningen som hittas i en standardbrandbil, även om en Nusar-container också finns på plats.

Hjalmar Lundbohmsskolan hade redan drabbats av sprickbildningar till följd av gruvbrytningen. Nu har den, efter MSB:s önskemål, även utsatts för en fiktiv bomb. Fönster är urblåsta, rasmassor täcker marken.

En av uppgifterna för deltagarna blir att evakuera en skadad person, i form av en docka, från hög höjd. I mindre grupper ska deltagarna först göra upp en plan och sedan genomföra den.
– Det finns inget rätt eller fel. Vi har varit noga med att det är själva metoden som ska utvärderas, inte gruppens arbete, påpekar Fredrik Walter-Bivall, som liksom Lynn Ranåker jobbar på MSB:s enhet för brand och räddning.

I slutändan löste grupperna evakueringen från hög höjd på olika sätt. En firade ner patienten på bår via stege, en annan skapade en linbana av rep.

Ovning-Kiruna2.jpgFördel med linbana är att man kan ta emot patienten längre bort från rasmassorna.

Theodor Sild Wallenberg från Räddningstjänsten Kiruna säger att det var just det här momentet han sett fram emot mest.
– När vi hörde att det andra gänget använt stege, bestämde vi oss för att testa linbana istället. Fördelar är att man kan ta emot patienten längre bort från rasmassorna, och finns fler skadade har man redan systemet klart. I det här fallet funkade det jättebra.

Hur viktiga är den här typen av övningar?
– Det är bra att vi är ute i tid och inte blir tagna på sängen om det skulle hända någonting. Höjd beredskap är inget räddningstjänsten fokuserat på tidigare. Det är också bra att det kommer fram metoder som gör att man kan lösa stora problem med mindre medel.

Theodor-Sild-Wallenberg.jpgTheodor Sild Wallenberg från Räddningstjänsten Kiruna var en av deltagarna.

Andra delmoment innebar bland annat att evakuera från källare, förflytta en person i rasmassor, stabilisera stora och små betongelement samt ta sig in i och evakuera från skyddsrum.

I samband med metodförsöken genomfördes dessutom ett sidospår som gick ut på att testa ballistisk skyddsutrustning i form av hjälmar och västar. Detta för att se hur de upplevs, påverkar rörligheten och hur kompatibla de är med övrig skyddsutrustning.
– I vårt arbete med att bygga upp en förmåga för att hantera en krigssituation i Sverige, kommer vi också behöva skydda vår personal på olika sätt, säger Henrik Nyman på MSB:s enhet för ledning och räddningstjänst under höjd beredskap.

Varje delmoment följdes av utvärderingar, både individuellt och i grupp. I november ska det insamlade materialet tas med till en utvärderingskonferens.
– Nästa steg blir att titta på hur grundnivån ska se ut, säger Lynn Ranåker.
– Vad behöver köpas in? Vad behöver informeras, utbildas och skrivas metodhandbok om för att detta ska komma in synkat till räddningstjänsterna?

Både hon och kollegan Emma Trobeck är nöjda med dagarna i Kiruna.
Deltagarna kommenterade bland annat att det fungerade över förväntan att jobba i grupp med personer som de inte kände.
– Vi kan redan ringa in att metodförsöken var relevanta och att det finns stor kunskap hos vissa räddningstjänster, men att den behöver spridas, säger Emma Trobeck.
Hon nämner att ett utvecklingsområde är att se hur brandmän kan jobba i krigsdrabbade miljöer utan närhet till brandbil.

När det gäller den tillfälliga testsajten kommer den snart att vara jämnad med marken.
En ny Hjalmar Lundbohmsskola är däremot i bruk några kilometer därifrån, i den nya delen av staden.

Fotnot: Nusar är MSB:s nationella förstärkningsresurs för urban sök och räddning. Resursen kan användas i samband med kollapsade byggnadskonstruktioner.