Familjefolder stöd vid rekrytering av deltidsbrandmän
Det är viktigt att deltidsbrandmännens familjer förstår vad jobbet innebär.
För att säkerställa detta har det tagits fram ett stöd till räddningstjänsterna att använda i rekryteringsprocessen.
Att hastigt lämna jobb, hem eller barnens aktiviteter när larmet går är vardag för deltidsbrandmännen — något som inte alltid är helt förenligt med familjelivet.
– Det finns deltidsbrandmän som efter kanske två år säger ”det här var roligt men familjelivet funkar inte, så jag måste sluta”. Då har man satsat rekrytering, utbildning och övningar på brandmannen. Vi vill tidigt i processen få ut information till familjen om vad jobbet innebär, säger Anders Sigfridsson på MSB:s enhet för inriktning av skydd mot olyckor.
Tanken är att den som anmäler intresse för att bli deltidsbrandman ska få en enkel folder i handen för att kunna diskutera och tänka över för- och nackdelar hemma i lugn och ro.
– Känner familjen att det inte funkar just nu kan intresseanmälan sparas för framtiden. Det är bättre att man säger nej där än hoppar av ett tag senare. Om ett par år har kanske barnen vuxit upp och det passar bättre, säger Anders Sigfridsson.
Idén till foldern kom från räddningstjänsten i Jönköping, som också varit involverad i arbetet. I foldern blandas olika typer av fakta om yrket, utifrån sloganen ”Hela familjen åker med”.
På plussidan nämns bland annat gemenskap, utbildning och övning, ökad trygghet för familjen, regelbundna hälsoundersökningar och ett ekonomiskt tillskott.
– Nackdelar är ju att man blir bunden under beredskapen, även om den generellt blivit mer flexibel. Vi belyser också risker och saker som att deltidsbrandmannen kan behöva ta egen bil.
Det är upp till varje räddningstjänst att avgöra om de vill använda foldern vid rekrytering. Anders Sigfridsson hälsar att det är fritt fram att göra lokala varianter av den.
– Det är en balansgång mellan att skrämma bort eller attrahera en presumtiv deltidsbrandman, men vi tror det är bättre att redan från början vara öppen och ärlig. Att vara deltidsbrandman är ju trots allt ett ganska annorlunda jobb.
Foldern är en del av MSB:s ”Strategi och handlingsplan för personalförsörjning av deltidsbrandmän”, som Tjugofyra7 tidigare berättat om.
Strategin beskriver vilka förmågor kommunerna ska ha och vilka förutsättningar de behöver ha på plats för att nå målet: att Sveriges kommuner vid utgången av 2026 ska ha lyckats vända den negativa trenden så att minst 50 procent av Sveriges räddningstjänstorganisationer med deltidsbrandmän har en fungerande personalförsörjning.
– Tillsammans med räddningstjänster, Brandmännens riksförbund, Sveriges kommuner och regioner samt forskare har vi tagit fram en modell som vi tror gör att kommunerna når framgång, säger Anders Sigfridsson.