Nyhet

Fler filmar sina räddningsinsatser

I ett försök som ska utvärderas vid årsskiftet har Sörmlandskustens räddningstjänst börjat filma sitt arbete.

– Det är nyttigt att höra sig själv, säger insatsledaren Mattias Roos som fått en kamera på hjälmen.

Filmprojektet som inleddes inom Sörmlandskustens räddningstjänst i juni innebär att insatsledaren vid framkomst startar en liten filmkamera som är placerad på hjälmen.

– Vi gör så eftersom det är lite bökigt att köra med hjälmen på, förklarar Mattias Roos som är en av insatsledarna i organisationen som omfattar Nyköpings, Oxelösunds, Trosa och Gnesta kommuner.

Syftet med inspelningarna är att kunna granska arbetet i efterhand.

– Vi har jobbat med utvärderingsmetoden After Action Review men kände att kamera kunde förstärka detta och förhoppningsvis leda till ännu bättre genomföranden. Det är så mycket som händer samtidigt när man är ute och det är inte lätt att hålla reda på allt, ”pratade vi om det här eller inte?”.

Den smidiga användningen av kameror kan vara kontroversiell ur integritetshänseende och exempelvis räddningstjänsten i Kristianstad kommun och Uppsala brandförsvar förklarar på sina hemsidor vilka rättigheter invånarna har om man förekommer på bild.

– Det görs lite olika tolkningar i kommunerna men våra jurister har hjälpt oss att tolka regelverket och vi har utformat en rättssäker rutin. Och vi har valt att inte filma IVPA- eller suicidärenden.

– Det är nyttigt men ganska jobbigt att lyssna på sig själv, säger Mattias Roos och skrattar när han berättar om direktiven han hörde sig själv ge till ambulanspersonal som just anlänt till en brandplats med gasolflaskor, ”ni kan ta skydd bakom mig”.

Eftersom det inte varit några större händelser har försöket förlängts till årsskiftet.

– Därefter hoppas jag att filmkameran permanentas – och att fler räddningstjänster ser vinsterna med detta.