Ge personalen krisstöd
Informera även om ni inte har något att informera. Uppdatera kontaktuppgifterna till personalens anhöriga. Erbjud professionellt krisstöd
Det är råd från de fyra räddningstjänster som på senare år drabbats av dödsfall i tjänsten.
Tidigt på morgonen 8 februari förra året larmades Attundas styrka från Märsta till en trafikolycka. Under insatsen blev styrkeledaren påkörd och avled senare. Martin Öhrstedt, produktionschef Brandkåren Attunda, var på väg till jobbet när han blev informerad om olyckan.
– Jag åker till stationen i Märsta och just då kommer styrkan in och jag ser på dem att de varit med om något som är helt fruktansvärt.
Stationen stängdes och alla som ville kliva av skiftet fick det. Det anordnades ett öppet hus för all personal och anhöriga med präster och samtalsstödjare. Man bestämde sig tidigt för att informationen skulle ske muntligt.
– Vi hade en tät dialog, till att börja med en rundringning varje timme om det hänt nåt nytt, men även när det inte hänt något nytt, berättar Martin Öhrstedt.
En extra belastning är de utredningar som Polisen, Arbetsmiljöverket och Trafikverket startar vid en dödsolycka. I Norra Älvsborgs fall skedde olyckan under utryckningskörning när brandbilen voltade.
– Det är svårt att mitt i sorgearbete samtidigt hantera en polisutredning i skuldfrågan. Det uppstod grupperingar i samhället som tog parti för den omkomne kontra den som körde. Det börjar lägga sig men diskussionerna pågår fortfarande, berättar Åke Berntsson, Norra Älvsborgs räddningstjänstförbund, som jobbade som yttre befäl vid olyckan.
För räddningstjänsten Skåne Nordväst pågår förundersökningen fortfarande. Styrkeledare är delgiven misstanke om arbetsmiljöbrott.
– Vi hade ganska svårt att hantera det. Det var mycket känslor bland alla våra befäl som ville ha svar. Vi väntade på ett besked men såna utredningar kan ta 3-4 år. Det tålamodet finns inte i en organisation som blir lite stukad och där upplevde vi mycket frustration, säger Jonathan Sjöberg, operativ chef i Skåne Nordväst.
En annan fråga var om det är lämpligt att vara i tjänst när man är under så hård press.
– Om man nu plockar bort någon, när ska han plockas tillbaka? Det är inte rimligt att någon tas ur tjänst i tre år. Styrkeledaren kände att han trots allt hade kraft att vara kvar i tjänst och vi har stöttat honom i det.
Skåne Nordväst hade tidigt täta kontakter med polisen och lämnade ut all information. Därför kom det som en överraskning när polisen en dag plötsligt genomförde en husrannsakan på stationen.
– De gick rätt in i vår reception och skulle ha tag i filmmaterial från händelsen som vi tidigare erbjudit. De uppträdde ganska bryskt och den misstro vi upplevde var ingen skön känsla. Det gjorde att vi fick ändra förhållningssätt. Vi tog juridisk kontakt och fick rådet att absolut inte göra en egen intern utredning och granska oss själva.
Mitt Bohuslän drabbades i april förra året när en personbil i hög fart passerade förbi avspärrningarna och körde på en brandman som omkom. Bilföraren har fällts för vårdslöshet men har överklagat. En erfarenhet de gjorde var hur snabbt uppgifter kommer ut i sociala medier.
– Efter att den skadade brandmannen förts till sjukhus var jag i kontakt med en ambulanschef i beredskap som visade mig på mobilen att brandmannen var avliden. Då visste inte brandmannens fru detta. Vi kände att vi inte kunde invänta att polisen skulle underrätta familjen. Tillsammans med säkerhetssamordnaren och operative chefen hämtade vi upp hans fru och åkte till sjukhuset så att hon inte skulle få läsa eller få reda på det på annat sätt, berättar Lars Bjurström, produktionschef för Räddningstjänstförbundet Mitt Bohuslän.
Alla fyra rekommenderar professionellt krisstöd.
– Ge krisstöd till alla i den egna personalen som man tycker ska ha det. Det ska inte vara frivilligt. Första gången ska man igenom systemet, sen kan man tacka nej. Vi har fått väldigt bra respons på krisstödet, säger Lars Bjurström.
Dödolyckorna har lett till att flera lämnat sina tjänster.
– Hos oss är det två som valt att sluta. En styrkeledare och en brandman. Styrkeledaren släppte det operativa, att bli granskad som hon blev vill hon inte uppleva igen, säger Lars Bjurström.
– Den som körde tankbilen och var nära vän till den omkomne slutar i dagarna, säger Åke Berntsson.
Svenska brandbefälsföreningen kommer att ge ut en folder "Dödsfall i tjänsten – en vägledning" som bland annat bygger på erfarenheter från de fyra dödsolyckorna.