SOS dynamiska resurs larmar närmaste enhet
Under 2015 hoppas SOS Alarm att systemet med dynamisk resurshantering är igång över hela landet.
– Vi hade velat vara igång för länge sedan. Men vi har upptäckt att det är tufft att ändra tankesätt, säger Göran Bertilsson, brandingenjör på SOS Alarm.
Dynamisk resurshantering handlar om att automatiskt hitta de räddningsresurser som snabbast kan vara på plats.
Göran Bertilsson konstaterar att det är två faktorer som gör att systemet är möjligt:
Alla resurser inom räddningstjänsten använder Rakel och har därmed positionering.
Kartmaterialet är numera mycket bra med pålitlig information, vilket gör att man får relevanta körtider.
Och intresse finns. Efter Räddningstjänsten Väst, som deltar i ett pilotprojekt, står flera i kö för att få starta. Det gäller exempelvis Höga Kusten-Ådalen, Värend, Dalarnas räddningstjänster, alla storstäderna och resten av Halland.
Men även om intresset finns är förändringen inte så enkel. Det handlar om vana och traditioner.
– Det här är gränslös räddningstjänst och ställer verkligen på sin spets att samnyttja resurserna. Vad händer när man upptäcker att grannkommunen alltid är snabbare till en plats i egna kommunen? Vi lever med gränsdragningar som har 100 år av tradition och praktisk vana. På sina håll är man helt styrda av kommungränserna, säger Göran Bertilsson och fortsätter:
– Samtidigt är samverkan mellan kommunerna redan mycket viktig på många ställen. Vår tanke är att starta där och sedan gå vidare till deras grannområden.
Förändringen handlar också om hur man organiserar de egna resurserna. Dynamisk resurshantering är effektivare med fler och mindre enheter.
– Räddningstjänsten kommer inte i en bil med fem brandmän längre, det liknar mer indianöverfall. Det är så många enheter att det blir svårt för oss att hantera, om de inte har dynamisk resurshantering.
Ni har automatisk position på tillgängliga enheter, men hur säkert är det att den som larmar ger rätt position?
– Det är ett fåtal samtal till oss där positionering är problem. Det vi eftersträvar är att 112-samtal från mobiltelefon ska kunna positioneras exakt via GPS, men där har myndigheterna varit njugga med att tillåta det. Människan åkte till månen 1969, men positionering av inkommande larmsamtal är inte löst 2014...
Hur säker är dagens positionering av mobiltelefoner?
– I stadsmiljö är den väldigt exakt. I glesbygden kan det slå på flera kilometer. Men även i de fallen är det ändå ett bättre resursval att välja närmaste enhet istället för närmaste station.
Nästa år ska alla kunna nyttja dynamisk resurshantering. Kommer alla att vilja det?
– Jag tror inte någon säger nej. Vi trodde ingen ville vara först, men så var det inte. Det var flera som sa att de inte ville vänta. Men vi har också upptäckt att även om många räddningstjänster är positiva så är det tufft att ändra tankesätt hos de som jobbar i egna organisationen.