Erfarenhet

Många erfarenheter rikare

Det väsentliga har varit att lära av det som sker och se till att olyckorna inte upprepas. Ulf Erlandsson har i många år bidragit till ett brandsäkrare Sverige.

Men nu sätter han punkt för sina erfarenhetsartiklar i Tjugofyra7.
Sidorna med erfarenheter har alltid varit ett uppskattat inslag i Tjugofyra7, och tidigare Sirenen, betyget från läsarna mycket högt.
– Det är roligt och det gläder mig, säger Ulf.

1996 skrev han sin första artikel. Hur många det blivit genom åren svävar vi i okunnighet om, men bara i år har 36 artiklar publicerats innan detta nummers utgivning.

Många artiklar har gjort avtryck. De har gett sakkunniga hjälp på vägen, ibland varit av mer folkbildande slag, och inte allt för sällan tvingat tillverkare att ändra produkter.
Ett exempel är Danfoss startreläer till kylskåp. Det började med tre-fyra rapporter om bränder. Tillverkaren nekade först till att reläerna var problemet.
– Jag ställde frågan i tidningen och hade snart 30 liknande fall. Då medgav tillverkaren att något behövde göras.

Det slutade med att Erlandsson och Conny Olsson, SKL (Statens kriminaltekniska laboratorium), som också granskade problemet, blev bjudna till fabriken i Flensburg, Tyskland. Svenskarna fick en bättre middag och företaget bytte ut reläerna i sina kylar.

Överhettade glimtändare i snuskylar var en annan brandrisk som Erlandsson kartlade.
– Tobaksbolaget ringde upp alla snusförsäljare, bad dem dra ur sladden till kylen till dess att företaget kontrollerat kylen

Till god hjälp har Ulf Erlandsson haft brandutredare runt om i landet som försett honom med utredningar. Ibland har de varit underlag för att kartlägga upprepningar, se trender. Det har också blivit många erfarenheter av hur räddningstjänsten genomfört insatser, hur de kan förbättras.
Radhusbränder, datorbränder och glömda spisar har varit återkommande inslag. Värmeljus, trinettkök, värmefiltar och cellplastisolering har lyfts fram som risker.

– Brandrisker handlar inte bara om teknik. Det är också beteenden som kunnat kostat liv om man inte tagit itu med dem.
På senare år har Erlandsson tillsammans med polistekniker tittat på brandrisker med litiumjonbatterier.
– Brandutredarna har med åren utvecklat ett bra samarbete med polisens tekniker, tankar utbyts ofta kring utredningar.

Erlandssons engagemang och kunnande har gjort honom till expert i rättegångar och SVTs konsumentprogram Plus. Sverker Olofsson hade gärna Ulf Erlandsson i rutan, själv tyckte han det var som att släppa loss Åsa-Nisse.
– Min dialekt är ju skrämmande. Men de hade läst Sirenen och hörde av sig.
Den tydliga småländskan, rutig skjorta och skinnväst var jordnära. Det var en person som visste vad han pratade om. Erlandsson gick hem i TV.

Ulf Erlandsson började yrkeskarriären som brandingenjör i Malmö, var vice brandchef i Visby och Oskarshamn innan han kom till Växjö. Där stannade han som ställföreträdande räddningschef i 16 år och var då, som ansvarig för Kronobergs brandförsvarsförbund, med om att ta fram tidningen Bamses brandskola som har haft oerhört stor spridning till framförallt förskolor.
– Jag fick tidningsförlaget att nappa på idén. Av det jag gjort är jag mest stolt över Bamses brandskola.

Efter 25 år i kommunal räddningstjänst var han nöjd. Det blev Räddningsverket. Ulf skulle jobba med utbildning och information till olika grupper. Något senare kom brandutredarprogrammet igång. Han fick också uppgift att resa mycket för att lära av andra länders erfarenheter. Det var han inte svårövertalad till.
– En dag när jag kom till jobbat skickade receptionen upp mig till Lennart Myhlback, generaldirektören. Han hade reagerat på dödsbränderna och undrade om vi inte borde hålla på med det. Jo, sa jag och fick direktorder att ta mig an det.
Det blev närmast en daglig sysselsättning att följa upp dödsbränder.

Skriva erfarenheter i tidningen var en del bland mycket annat, men också ett viktigt instrument för att nå ut med brandutredarprogrammets arbete och för att sprida just erfarenheter och kunskaper.
– Under de 14 åren fram till min pension har brandbefäl med utbildning i olycksutredning undersökt tusentals mer eller mindre allvarliga händelser. Drygt 150 av dem har lett till åtgärder.

Efter pensionen har Ulf fortsatt skriva erfarenheter i Tjugofyra7. Artiklarna i den här tidningen är de sista. Strax innan jul fyller han 70 och nu tycker Ulf Erlandsson det är dags att lämna över till någon annan.