Nyhet

Chefen ska inte peta i detaljer

I Ramnäs skapades en gigantisk organisation, sannolikt den största någonsin inom svensk räddningstjänst.

– Ledarskapet här handlade om att inrikta alla samverkansparter åt ett håll – inte om att vara bäst på att veta hur man släcker branden. Här tror jag svensk räddningstjänst måste tänka om.

Det säger Patrik Åhnberg, stabschef i Ramnäs och till vardags säkerhetschef i Stockholms stad. Han har tidigare jobbat inom Södertörns räddningstjänst och när hans förre chef Lars-Göran Uddholm vid 10-tiden på förmiddagen tisdagen 5 augusti kallade tvekade han inte.

– Det var ett spännande uppdrag. Jag har jobbat mycket med Lars-Göran så för min del var betänketiden två sekunder och jag var i Ramnäs strax efter lunch.

Han fick veta att han skulle leda staben och organisera stabsarbetet.

– De första timmarna försökte jag bilda mig en uppfattning: vad är redan igång? ”Uddas” hade en idé om vad han trodde behövdes och utifrån det började jag bygga staben, titta på flöden och så vidare. Vi byggde om en hel del, flyttade funktioner som behövde ha kontakt. Exempelvis insats och information måste sitta bredvid varandra.

Det gällde att snabbt få igång funktionerna och stabsmöten. Dessutom ta hand om “allt det andra” som måste in i den samverkansstab som byggdes.

– Initialt fokuserar man på branden och sedan tror jag det kan vara svårt att växla över. Något man inte får underskatta är samhällsperspektivet, allt annat som behövde fungera som kommuner, planering för evakuering, in med försäkringsbolag och en sak som jag såg till att tidigt få in var restvärdesorganisationen.

Det Lars-Göran Uddholm enligt Patrik Åhnberg tog med sig var ett tydlig ledarskap.

– Han valde att vara den som talade mycket i media. Det gjorde att han gav hela insatsen ett ansikte och indirekt ett tydligt ledarskap. Att man håller i hela tiden gör att man behöver inte lämna över. Det kommer inte in nya beslutsfattare och nya inriktningar.

Räddningsledaren ska inte peta i detaljer.

– Som jag ser det har det traditionellt sett varit så inom svensk räddningstjänst. Räddningsledaren ska stå där ute, veta bäst och peka. Men det handlar om förmågan att driva en väldigt stor verksamhet där man själv inte har rådighet över alla parter.

Vid stabsarbetet och stabsgenomgångarna klarades det ut vilka som skulle sköta vad.

– Sen fick de sköta det själva där ute så att det inte blev flask­halsar i systemet när allt ska passera genom en stackars räddningsledare.

Det finns mycket att lära av den stora skogsbranden i Ramnäs. Men det är ändå en sak han särskilt vill slå ett slag för.

– Det är Lars-Göran Uddholms idé att man utser någon som är den yttersta beslutsfattaren och är igång hela tiden. Men denne kan sova, behöver inte vara vaken eller fysiskt närvarande hela tiden, säger Patrik Åhnberg.