Erfarenhet

"Fusk-kamin" orsakade brand

Etanol läckte från en "fusk-kamin" och orsakade brand.

En kvinna som bodde i en lägenhet i ett flerfamiljshus kom hem vid 23-tiden en kväll. Hon kände sig frusen och bestämde sig för att tända en brasa i sin nyinstallerade ”fusk-kamin”.

Den var upphängd på en vägg och eldades med en etanolbaserad vätska med en flampunkt på 12 grader. Sedan hon fyllt på bränsle och tänt kaminen besökte hon toaletten några få minuter.

När hon kom tillbaka till vardagsrummet såg hon hur det brann i en matta. Branden hade också fått fäste i en gardin som hängde strax intill. Hon ringde genast 112 till SOS Alarm.

Larmoperatören lugnade henne och gav instruktioner om att hon kunde rycka ner gardinen och slänga en matta över de brinnande textilierna. Kvinnan lydde råden och när räddningsenheterna anlände var branden släckt.

Räddningstjänsten lät senare göra en rekonstruktion av händelseförloppet. På kaminens botten finns en behållare där den brännbara vätskan ska förvaras. Det är mycket lätt att spilla när man ska fylla på behållaren.

Överskottsbränslet rinner i så fall ner på en bottenplåt som visserligen har uppbockade kanter men som efter en stund börjar läcka så att etanol kan droppa ner på golvet.

Olycksutredare från MSB har varit i kontakt med tillverkaren. Företaget har gått i konkurs och de aktuella spisarna säljs inte längre.
Dessutom är de försedda med en tydlig varningsskylt. Av denna framgår bland annat att man inte får spilla och att man alltid ska ha kaminen under uppsikt när den brinner.

Artikeln bygger på en rapport av Ulrik Olsson, Räddningstjänsten Mitt Bohuslän.

Erfarenheter

  • Hantering av mycket brandfarliga vätskor av klass1 innebär stor risk för brand. Skyltar med varningstexter kan nog göra en viss nytta men kan aldrig ersätta tekniska lösningar.
  • Det är inte acceptabelt att en spillplåt för uppsamling av brandfarlig vätska är otät och själv kan läcka.