Reportage

Backabranden blev vändpunkt

Kvällen 29 oktober 1998 var han förste rökdykare att ta sig in i byggnaden vid Backabranden.

Den ödesdigra oktobernatten förändrade allt inte bara för offren och deras anhöriga utan även för brandman 248 Reine Carlsson.

63 ungdomar omkom vid branden i Makedoniska föreningens lokaler på Hisingen och för brandmännen blev det en svår och traumatisk insats. Hos allmänhet och kollegor inom andra räddningstjänster fanns ett stort behov att få veta hur man hanterade alla svåra situationer som uppstod.

För att brandmännen skulle få lite andrum och chans att bearbeta sina upplevelser beslöt ledningen att man inledningsvis skulle säga nej till medier. Till slut blev trycket för hårt och Reine Carlsson utsågs att medverka i tv.

– Det gick bra och efteråt fick jag en förfrågan från dåvarande fackordföranden i Göteborg, Björn Bävermalm, om att hålla ett föredrag i Norge. Det blev tre stycken till slut.

Första föredraget höll han i Oslo inför 328 personer och märkte att han kunde fånga en publik. När han kom hem bokade Räddningsverket ett föredrag och därmed var bollen i rullning.

– En kompis sa att Reine, du kunde blivit präst. Jag är inte den typen, men kände att jag ville göra något annat och 1999 tog jag tjänstledigt och åkte runt och höll föredrag.

Två år senare började Reine studera – på högfart. Efter två och ett halvt år hade han en magisterexamen i pedagogik och kandidat i sociologi. Dessutom läste han olika kurser bland annat psykologi beteendevetenskap och hållbar utveckling.

Sedan 1999 driver Reine ett eget aktiebolag, där han utöver föredragen även har gjort konsultjobb inom chefsutveckling och konflikthantering.

– Jag har hållit omkring 400 föredrag på alla möjliga ställen och i samband med mina framträdanden har människor börjat fråga: när kommer boken? Till slut tänkte jag att jag får väl börja skriva så jag satte mig ner och började planera vad boken skulle ha för inriktning.

Efter åtta månader var boken klar och släpptes vid bokmässan i Göteborg nu i höstas. Den tar sin utgångspunkt i branden och varvas sedan med privata och yrkesmässiga upplevelser, inte bara som brandman utan även som ambulanssjukvårdare.

En del händelser är djupt tragiska, varför berätta om dessa? Reine Carlsson säger att han vill uppmärksamma människor på det här med bemötande och bekräftelse. Ser du nåt bra – säg det då. Vi behöver höra och läsa goda saker säger han.

– Om vi tittar på de tragiska händelserna som finns i boken, så har jag funderat på de som drabbats. Föräldrarna vid en drunkning jag skriver om i boken gör ju nåt bra för sina barn, men så händer nåt oförutsebart. Bekräfta dem, ni gjorde nåt bra, tyvärr hamnade ni i vägen för nåt hemskt som inte kunde förutses.

Både i föredragen och i boken berättar han om en svår valsituation han hamnade i när han som rökdykare klev in i den brinnande och rökfyllda lokalen på Backaplan. Han upptäcker en liten flicka som lever, men för att kunna rädda henne uppför stegen tvingas han hålla ifrån sig en pojke som förtvivlat griper tag i hans kläder.

Drabbas man inte av samvetskval efter sånt?

– Nej. Jag bara hoppas att han kom ut med livet i behåll. Jag har vänt på den steken – Linda kom ut. Jag har pratat med andra killar i kåren, det är så det går till i vårt huvud nånstans: ja, ibland går det bra. Man ser framåt och kommer i håg det som gick bra.

Reine Carlsson är 53 år och har arbetat som brandman i 32 år. Sedan fyra år tillbaka jobbar han heltid på Torslanda i Göteborg. Nu har han två-tre föredrag i månaden.

– Trodde inte boken skulle bli så väl mottagen; att folk skulle ringa och köpa tio för att ge bort i julklapp eller att jag skulle få sitta en hel dag i ett köpcenter och signera.

Han har redan börjat fundera på en uppföljare.

– Jag ska försöka skriva en bok till, vad den ska handla om vet jag inte riktigt idag. Möjligen kan det bli en skönlitterär fiktion där jag kopplar ihop autentiska möten med människor som kommer att ingå i en slags berättelse, eller en bok som är av skönlitterärt slag och handlar om organisationsproblematik säger Reine Carlsson.