Nyhet

Unga statsvetare stärker det civila försvaret

När en ny beredskapsnivå för Västerås stad tas fram, består halva projektgruppen av nyutexaminerade statsvetare.

– Tanken är att de inte har samma begränsningar som kanske jag har, som har fyllt 65 och jobbat inom offentlig sektor i evigheter, säger Mikael Lagergren, säkerhetsdirektör Västerås stad.

Deltagarna i det som heter Projekt 32 – namnet anspelar på att Sverige blev det 32:a landet att gå med i Nato – undersöker hur stadens samhällsviktiga verksamheter ska bedriva sin verksamhet om det blir höjd beredskap och ytterst krig.
Arbetet ska resultera i ett förslag på en gemensam beredskapsnivå för Västerås stad år 2030.

Förutom erfarna strateger som kan verksamheten på djupet, består projektgruppen till hälften av nyutexaminerade statsvetare, där några har studerat vid Försvarshögskolan.
– Vi har mixat olika bakgrunder med målet ”största möjliga olikhet” och för att blanda förnyelse och tradition, berättar Mikael Lagergren.

Tillsammans med äldreboenden, skolor, socialjour och andra samhällsviktiga verksamheter undersöker projektgruppen vilka behov som finns av medarbetare, lokaler, materiel, mat och el med mera i händelse av höjd beredskap. Exempelvis hur en skola kan agera om värme eller digitala stöd inte fungerar eller om skolan ska användas som trygghetspunkt.

– Analys av den insamlade datan görs utifrån MSB:s KDU-verktyg, ett planeringsverktyg för att fastslå och följa upp ambitionen i den egna krigsorganisationen, berättar projektledaren Johanna Hedvall Åhlberg.

Projektet undersöker även vad Sveriges medlemskap i Nato innebär för Västerås och hur staden kan hantera eventuellt tillkommande krigsuppgifter, exempelvis ransonering.
– På sikt ska arbetet leda till att staden får bättre planeringsförutsättningar och dessutom blir vi bättre på att hantera fredstida kriser. Jag upplever att resultatet kommer att göra verklig skillnad för våra verksamheters arbete med beredskap, säger Johan Erikols, en av statsvetarna i Projekt 32.

I början på nästa år ska ett beslutsunderlag presenteras för kommunfullmäktige.
– I kommunen har vi arbetat med civilt försvar i flera år och vi har planer och materiel på plats. Samtidigt arbetar vi för att öka vår beredskapsförmåga genom utbildning och övning. När vi utgår från en gemensamt beslutad basnivå och tydliga mätvärden blir det lättare att avgöra om stadens beredskap är ändamålsenlig, säger Mikael Lagergren.