Nyhet

Nya Om krisen eller kriget kommer har släppts digitalt

Från och med i dag finns den nya versionen av Om krisen eller kriget kommer att ladda ner på msb.se.

Senare under hösten ska alla Sveriges hushåll få hem broschyren i brevlådan.

Beredda och förhoppningsvis lite mindre rädda.

Det var budskapet när ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin, tillsammans med MSB:s generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka höll en pressträff på tisdagsmorgonen, där de presenterade den nya broschyren.

Den förra versionen av Om krisen eller kriget kommer skickades ut 2018. Med anledning av det förändrade säkerhetsläget fick MSB i våras uppdraget av regeringen att ta fram en ny, mer omfattande broschyr.

– En ny, osäker omvärld kräver ett skärpt beredskapsarbete i hela samhället. Det militära hotet mot Sverige har ökat, ett väpnat angrepp kan inte uteslutas. Hotbilden är mer komplex än tidigare, den omfattar cyberattacker, påverkansoperationer och risken för sabotage, sa ministern under pressträffen.

Den nya broschyren har därför nästan dubbelt så många sidor som förlagan och större fokus på beredskap för krig. Bland annat innehåller den uppdateringar kring höjd beredskap, totalförsvarsplikt, skydd mot luftangrepp, psykologiskt försvar och digital säkerhet.

Broschyren ger konkreta råd om hur man kan förbereda sig för både kris och krig och hur man ska agera om något allvarligt händer.

– Broschyren ska bidra till att öka befolkningens motståndskraft och förmåga att hantera kris och krig. Ambitionen är att den ska vara lättillgänglig och ett konkret stöd till alla som bor i Sverige. I kris och krig behöver vi hålla ihop och ta tillvara på vår samlade styrka, säger Charlotte Petri Gornitzka.

Den digitala versionen av broschyren hittas här: https://www.msb.se/sv/rad-till-privatpersoner/broschyren-om-krisen-eller-kriget-kommer/

Nya versionen av Om krisen eller kriget kommer

  • Trycks i fem miljoner exemplar. Utskick sker mellan 18-29 november till alla Sveriges hushåll.
  • Den tryckta versionen översätts till engelska, arabiska, persiska/farsi, ukrainska, polska, somaliska, finska, meänkieli, romska arli, nordsamiska och sydsamiska. Den kommer även att finns på lätt svenska, inläst på svenska och engelska, teckenspråkstolkad, i punktskrift och i en kort filmad version.
  • Broschyren utgår från erfarenheter och lärdomar från den förra broschyren från 2018, kriget i Ukraina och pandemin.
  • Den har tagits fram av MSB i samverkan med Försvarsmakten, Myndigheten för psykologiskt försvar, Sveriges kommuner och regioner, beredskapsmyndigheter, civilsamhället, frivilliga försvarsorganisationer och näringslivet.