Nye GD:n: "Jag kommer inte att bedriva någon militär verksamhet"

Framåtanda och handlingskraft. Det vill den nyutnämnde generaldirektören Mikael Frisell ingjuta i det nya MSB som nu utformas.

– Vi ska få en lärande kultur så att vi vågar ta initiativ. Omgivningen förväntar sig också att vi tar den platsen, nu när det blir ett civilt försvar med höga leveranskrav.

Första dagen på det nya jobbet tillbringade Mikael Frisell i Karlstad, där han besökte räddningstjänsten och fick en guidad rundtur av den lokala ledningen. Han hann också med en intervju med Tjugofyra7 på plats.
Först en klassisk fråga – hur känns det?
– Jätteinspirerande och kul! Som jag sa på presskonferensen när regeringen lanserade mig så är jag både stolt, glad och hedrad. Det är ett fantastiskt uppdrag att få förtroendet att leda MSB nu och in i framtiden i den tid vi lever i. Det är ett enormt utmanande och inspirerande uppdrag.

Efter en lång militär karriär inom Försvarsmakten kom Mikael Frisell till Försvarets Materielverk 2018. Där var han först chef för verksamhetsområdet armémateriel och från 2022 chef för lednings- och ekonomistaben. Han utnämndes samtidigt till generalmajor.
Du tar klivet från den militära sidan av totalförsvaret till den civila – varför ville du anta den här utmaningen?
– Det är ju ett oerhört viktigt uppdrag, ett samhällsuppdrag, att stärka det civila försvaret generellt och totalförsvaret i den tid vi lever i. När jag fick möjligheten kände jag att självklart skulle jag vilja göra det här. Det är också väldigt hedersamt att få vara myndighetschef. Jag visste att om jag tar det här jobbet så säger jag upp min officersanställning, men jag tvekade inte, det här kändes helt rätt.
– Jag hade aldrig trott att jag skulle få den frågan och hade aldrig funderat på det heller. Jag blev faktiskt väldigt överraskad.


Frisellwebb2.jpg

Mikael Frisell fick en rundtur på räddningstjänsten i Karlstad av bland andra räddningschefen Nils Weslien. FOTO: Räddningstjänsten

 

Vilka blir dina viktigaste uppgifter?
– Först och främst är det att bibehålla och utveckla det som i dag fungerar väldigt bra, och sedan ta sig an regeringens inriktning att utveckla och bygga det civila försvaret ytterligare ett steg i rätt riktning. Och det blir lite förändringar som regeringen har skrivit i propositionen som berör räddningstjänsten, och så släpper vi i väg cybersäkerhetsfrågorna.
– Så det handlar om att både jobba med att utveckla och förändra. Det är alltid jobbigt, men jag tror att alla medarbetare känner att det är ett viktigt uppdrag vi har och att det ändå går i rätt riktning, så vi ska nog tillsammans kunna lösa det.
Av dina tidigare erfarenheter, vad kommer du att ha mest nytta av i det nya jobbet?
– Jag tror det är tre saker: en är att jag var militärregionchef i norra militärregionen, det vill säga de fyra nordliga länen. Där var jag mellan 2014 och 2018. Då började man bygga upp totalförsvaret, så jag jobbade nära länsstyrelser, landshövdingar, Polisen och även MSB. Där har jag många goda erfarenheter som jag hoppas jag kan ta med mig.

– Det är också att jobba i en verksamhet som är i tillväxt och med väldigt höga leveranskrav. Det har alltid varit höga leveranskrav på MSB men nu kommer ännu mer. Och så det sista: att leda i förändring. Jag har under min karriär i Försvarsmakten och FMV varit med och lett en hel del större förändringar.
Vad är den största skillnaden mellan hur man gör saker i det militära och civila försvaret?
– I grunden handlar ledarskap om att du ska få dina medarbetare att jobba mot ett gemensamt mål. Min uppgift är att både inspirera och engagera. Det är samma synsätt oavsett om det är militärt eller civilt.
– Man kanske har lite olika sätt, olika processer, men jag tror det finns fördelar från båda håll. Man får sätta ihop fördelarna så att ett plus ett blir tre.

Vi behöver planera för det värsta. Planerar vi för det värsta bygger vi upp en förmåga och blir avskräckande.
Mikael Frisell


Du kommer in i MSB i en orolig tid. Hur ser hotbilden ut?
– Vi får konstatera att det är den sämsta omvärldsutvecklingen vi haft på många år, och många pilar pekar tyvärr i fel riktning. Både regeringen och Försvarsberedningen uttrycker att ett väpnat angrepp mot Sverige inte kan uteslutas. Vi måste vara realister. Det kan hända även om vi inte ska vara oroliga. Vi kan sova gott om natten, men det innebär att vi behöver förbereda oss, vi behöver planera för det värsta. Planerar vi för det värsta bygger vi upp en förmåga och blir avskräckande.
Nu planerar man för krig, inte för kris – det är kanske en mental resa vi alla måste göra för att hänga med i utvecklingen?
– Ja, nu handlar det om att leda i förändring, att få till det här mindsetet – att sätta sig in i hur det värsta scenariot kan se ut, och hur förbereder vi oss för det? Och hur använder vi kompetensen och förmågan att hantera de fredstida kriserna så att vi bygger för det värsta? Det är en kultur- och mindsetfråga.
Vilka är de största styrkorna och svagheterna inom Sveriges civila försvar i dag?
– Vi kommer från en väldigt låg nivå. Vi hade ett bra totalförsvar, och erfarenheterna från den tiden behöver vi ta med oss och bygga civilt försvar 2.0.
Vad var det som fungerade bra i det civila försvaret under kalla kriget?
– Att hela samhället bidrog, från enskild medborgare till alla aktörer, myndigheter och organisationer, näringsliv, det var styrkan. Det är en kultur i Sverige, att vi är duktiga på samarbete och att göra det tillsammans.
Så det finns en gammal kultur att luta sig mot?
– Ja, jag hoppas det. De jag har mött, både i mina tidigare jobb och i dag här på räddningstjänsten, pratar alla om det här goda samarbetet. Nu när regeringen tillför ekonomiska medel också så tror jag vi kan få bra fart på det. Den största utmaningen är att vi kommer från en väldigt låg nivå. Man inser att det är lätt att rasera, och det tar lång tid att bygga upp igen.
Regeringen gör en historisk satsning på det civila försvaret, men många tycker att regeringen borde satsa ännu mer?
– Så är det säkert. Jag brukar säga att nu är det viktigt att se till att vi får största möjliga effekt av varje satsad skattekrona.
Det har kommit kommentarer i media om att MSB nu ”militariseras” – hur ser du på det?
– Jag kommer i och för sig som militär men jag kommer inte att bedriva någon militär verksamhet utan vi ska tillsammans bygga ett så starkt civilt försvar som möjligt.

– Sedan är det alltid så att när det ska förändras, myndigheten blir lite annorlunda och vi byter namn och sådana saker, så finns det alltid de som kanske inte tycker att det är bra, men regeringen har bestämt det och då får vi göra allt vi kan för att det ska bli så bra som möjligt. Vi måste ju bygga ett starkt civilt försvar. Men vi ska inte militariseras.

Vi kommer inte att ha alla svar men då får vi driva det framåt ändå. Det gäller att inte bli passiva. För det finns en enorm kunskap och bredd på MSB och det ska vi nyttja. Vad är det värsta som kan hända? Det är att det blir lite fel men då får vi väl ändra det.
Mikael Frisell


Vad ska du göra för att skapa kulturförändringen mot en mer proaktiv och framåtlutad myndighet?
– Jag får väl föregå med gott exempel till att börja med.
– Och när jag har pratat med Charlotte (Petri Gornitzka) så har hon försökt driva det också, att vi måste ta plats i debatten. Vi måste våga ta initiativ. Vi kommer inte att ha alla svar men då får vi driva det framåt ändå. Det gäller att inte bli passiva. För det finns en enorm kunskap och bredd på MSB och det ska vi nyttja. Vad är det värsta som kan hända? Det är att det blir lite fel men då får vi väl ändra det.

– Regeringen skriver också att MSB ska vara toppnoden i det civila försvaret och stödja regeringen med ledning och samordning, så då får vi försöka ta den rollen på ett bra sätt. Då krävs det framåtanda, handlingskraft och lösningsorientering.
Vad ska du själv göra för att myndigheten ska uppnå detta?
– Jag tror att det är viktigt att man sätter upp en gemensam målbild som alla står bakom och att alla frågar sig ”vad kan jag göra för att bidra till det målet? Hur kan jag bidra till att vara framåtriktad, handlingskraftig?”. För mig blir det viktigt att jag verkligen supportar och visar, delegerar ut mandat, så att organisationen har mandat och kan våga dra på framåt om jag uttrycker mig lite slarvigt.
Så du står för tillitsbaserad ledning?
– Ja, definitivt. Decentraliserad ledningsfilosofi, tillitsbaserat med tydliga mål och tydliga mandat så att man inte känner någon tveksamhet och att jag supportar den här kulturförändringen. Det är det som krävs om vi ska klara av den här uppgiften.



Profil

Mikael Frisell
Ålder: 58.
Bor: Boden, men veckopendlar till Stockholm där han har en lägenhet. Född och uppvuxen i Skövde.
Familj: Sambo Carina och bonusbarnen Sara och Robin.
Fritidsintressen: ”Att resa, både i Sverige och i världen. Idrott, matlagning, goda röda viner tycker jag är jättekul. Jag gillar att göra saker och ha roligt när man är ledig”.
Gör helst en ledig dag: ”Umgås med familjen. Nio av tio helger åker jag hem till Boden, då umgås vi och hittar på roliga saker. Vi är ute och rör på oss mycket.”