Nyhet

Kumla bygger ledningsrum under jord

Kumla kommun satsar flera miljoner kronor på att bygga ett ledningsrum under jord.

– Som omvärldsläget ser ut just nu så måste vi göra den här prioriteringen, säger kommunstyrelsens ordförande Andreas Brorsson (S).

Nästan hälften av Sveriges kommuner planerar att rusta upp befintliga ledningsrum eller bygga nya, alternativa lokaler. MSB hanterar just nu över hundra ansökningar om bidrag till kommuner som investerar i höjd säkerhet.
En av kommunerna som inte nöjer sig med höjd säkerhet i det befintliga ledningsrummet är Kumla, där planen är att bygga ett ledningsrum under jord. Platsen är hemlig än så länge.
– Det finns en bra plats för det och det är den som vi jobbar med, säger Andreas Brorsson.

Är det en plats som har använts till något annat tidigare eller är det en helt ny anläggning?
– Jag väljer att inte kommentera det.

Vad är det som saknas när det gäller säkerheten i dagens ledningsrum?
– Dagens ledningsrum är i stadshuset. Det är ett krisledningsrum som vi har fått pengar av MSB för att utrusta, men vi har sett i kriget i Ukraina att vare sig stadshus eller rådhus har varit skyddade från attacker. Det skulle troligtvis inte vara en bra plats om det värsta skulle hända.


Andreas Brorsson kan av säkerhetsskäl inte ge särskilt många detaljer om bygget, men om kostnaden säger han:
– Vi ansöker om stöd av MSB, som förhoppningsvis kommer att täcka en del av kostnaden. Men det kommer att kosta skattebetalarna i Kumla åtskilliga miljoner ändå.

Vad har ni fått för reaktioner från skattebetalarna – tycker de att det är en bra investering?
– På sociala medier har det bara varit positiva reaktioner. Jag tror att gemene man förstår att vi måste göra åtgärder, både för att stärka den civila beredskapen men även för försvarsmakten.
– Det här är självklart pengar som man mycket hellre hade lagt på något annat men som omvärldsläget ser ut just nu måste vi göra den här prioriteringen.
Säkerhetstänket syns även i andra byggprojekt i kommunen, till exempel när man bygger en ny förskola.
– Vi tog beslut att även bygga skyddsrum på den förskolan.
Har intresset för civilförsvarsfrågor ökat på senare tid?
– Ja, det tycker jag, det har skett en förändring. Frågan om det civila försvaret diskuteras hela tiden när vi har möten med länsstyrelsen, MSB, försvarsmakten och andra. För tio år sedan pratade vi inte ett dugg om det.