Nyhet

Kommuner bygger säkra ledningsrum

Allt fler kommuner rustar för krig genom att bygga nya säkra ledningsplatser, eller rusta de befintliga.

– Vi har ett hundratal ärenden som vi driver parallellt, säger enhetschef Niklas Andrén på MSB.

Att kommuner ser till att kunna leda sin verksamhet från det vanliga kommunhuset även i händelse av krig är inget nytt.
– Det har vi hållit på med sedan 90-talet och trycket på det området har varit ganska jämnt, säger Niklas Andrén, chef för enheten för ledningsplatser och säker informationsdelning på MSB.
Myndigheten ger ekonomiskt stöd till investeringarna.


Skottsäkra fönster, säkrare entréer och säkerhetszoner i byggnaden för att hindra att obehöriga tar sig in är några exempel på åtgärder. Ibland behöver man också investera i förstärkt ventilation och reservkraft, det vill säga elverk.
– Ledningsplatsen ska kunna fungera även om strömmen slås ut. Det är ett av grundkraven vi ställer.
MSB går in med hälften av kostnaden om kommunen uppfyller kraven i sin ansökan.
– Normalt ger vi stöd på mellan en och tre miljoner. Sen betalar kommunen lika mycket, säger Niklas Andrén.


Den stora förändringen som MSB har märkt på senare år är att allt fler kommuner ansöker om bidrag för att bygga alternativa ledningsplatser utanför kommunhuset. Intresset ökade efter det senaste försvarsbeslutet där vikten av säkra ledningsplatser lyftes.
Efter Rysslands invasion av Ukraina ökade intresset ännu mer.
– Allt fler får upp ögonen för det här.
När kommuner planerar för alternativa ledningsplatser sker det ofta i samarbete med räddningstjänsten, där ledningslokalerna i brandstationerna kan utnyttjas.


På ett 20-tal platser pågår det dessutom projekt för att modernisera och renovera det som kallas skyddade ledningsplatser, det vill säga lokaler i betonganläggningar eller bergrum.
– Sådana finns det i många kommuner. De är från den gamla Civilförsvarsstyrelsens tid och de har varit i malpåse i cirka 30 år. De behöver ses över och moderniseras om man ska använda dem som en alternativ plats, säger Niklas Andrén.