Nyhet

Hon är en av framtidens ledare

Medarbetare som är trygga och har kul på jobbet. Det strävar Frida Sjöstedt efter.

– Vi behöver odla en kultur där man känner sig trygg i att fatta beslut på ganska lite fakta. Blir det fel får man justera det i efterhand.

Frida Sjöstedt fick en glad överraskning när hon såg sitt namn på fackförbundet Ledarnas lista Framtidens kvinnliga ledare 2024.
– Väldigt roligt! Jag blir stolt och hedrad för att få vara med. Det är tråkigt att listan ska behöva finnas, men det är ju så det ser ut. Det är ett viktigt arbete de gör med att belysa hur många fantastiska kvinnliga ledare det finns.

När listan publicerades tidigare i år var Frida Sjöstedt tillförordnad beredskapsdirektör på Länsstyrelsen i Skåne och enhetschef på avdelningen för samhällsskydd och krisberedskap.
Vilka är dina styrkor som chef?
– Svårt att svara på, men det är dels att vara tydlig, att skapa tillit och trygghet för medarbetarna och för uppdraget. Sen har jag inställningen att det ska vara roligt också, det vi gör. Jag försöker få med alla i det, att se alla. Samtidigt är det viktigt att kunna fatta beslut.
Hur får man medarbetarna att tycka att det är kul att gå till jobbet?
– Jag tror det grundar sig i att man skapar den här grundtryggheten, men också i hur man utövar sitt ledarskap. Jag tror på det coachande ledarskapet. Man ska själv känna att man får vara med och påverka. Då blir det roligare.


Frida Sjöstedt har sedan Ledarnas lista publicerades gått vidare i karriären och driver nu företaget Withstand AB tillsammans med en kollega. Företaget arbetar med beredskapsfrågor såsom analys, planläggning, organisations- och ledarskapsutveckling samt övning och utbildning.
– Just nu jobbar vi med ett uppdrag tillsammans med Kristianstads kommun och Högskolan Kristianstad med att utveckla forum för civil beredskap och krisledning som erbjuder uppdragsutbildningar riktade till dels chefer i första linjen, dels förvaltnings- och kommunledningar. Det finns även tankar om att erbjuda mer specialiserade utbildningar riktade till beredskapssamordnare och säkerhetschefer.
Vilka var de största utmaningarna i rollen som tillförordnad beredskapsdirektör?
– När vi väl har fått information och sätter igång, så vet respektive aktör vad de ska göra och hur vi ska samverka. Det är när man hamnar i gränslandet kring vem som är ansvarig, det behöver vi diskutera djupare. Vem tar ledartröjan, vem har mandatet att göra det?
Behövs det en ny kultur inom beredskapsmyndigheterna?
– Vi behöver odla en kultur där man känner sig trygg i att fatta beslut på ganska lite fakta. Är det fel så får vi justera det efteråt utan att skylla på någon. Annars skapar vi en kultur där ingen vågar fatta beslut till slut.
När man utvärderar händelsen gäller det att ha fokus på vilken information som fanns när besluten fattades.
– Man fattar inte beslut på vad resultatet blev utan på vilken fakta man hade när man fattade beslutet. Man ska ha den tryggheten och våga göra det annars kommer alla bara att backa.
Så det är bättre att ta beslut, göra fel och justera i efterhand än att inte göra något alls?
– Ja, men det är också så att man alltid har lite mer tid än vad det känns som. Jag menar inte att det ska gå långsamt men det finns alltid tid att ta ett extra andetag och fundera, så att man ändå kommer in med ett välgrundat beslut utifrån den fakta man har.

Frida Sjöstedt

Gör: Driver företaget Withstand i Malmö. Tidigare tf beredskapsdirektör på Länsstyrelsen Skåne
Aktuell: Med på Ledarnas lista ”Framtidens kvinnliga ledare 2024”
Ålder: 35
Bor: Malmö
Utbildning: Civilingenjör inom riskhantering , LTH i Lund. ”Jag var tidigt inne på det området och läste alla krisberedskapskurser man kunde.”
Fritidsintressen: ”Jag är fotbollsintresserad och följer Liverpool slaviskt. Jag tycker om tv-spel, att umgås med vänner och jag pysslar mycket”
Då är jobbet roligast: ”När man får vara ute och träffa olika aktörer och lära känna dem. Det är roligt när vi ser resultat och vi blir bättre. Som chef tycker jag det roligaste är när någon medarbetare lyser upp i att ”det här vill jag göra” och man ser att de brinner för frågan”
Då är jobbet svårast: ”Vi kan förbereda ihjäl oss men vi vet inte hur nästa händelse kommer att se ut. Vi kan göra planer, men det kommer sannolikt inte att bli så. Det är den här oförutsägbarheten som gör det svårt, men det är också en del av charmen.”

 

Framtidens ledare

Med listan Framtidens kvinnliga ledare vill fackförbundet Ledarna ändra på bilden av ledarskap som en manlig arena. Ledarna rankar varje år landets 75 främsta unga kvinnor som nått chefspositioner och som gör skillnad och visar på värdet av ett bra ledarskap. De bedöms enligt kriterierna ledarskap, resultat och potential.