Nyhet

Digital lösning för lokal mat i offentliga kök

Lokal mat i offentliga kök är en del av kommunernas beredskapsarbete.

Nu finns ett digitalt verktyg som ska underlätta samarbetet.

Att säkerställa och skapa förutsättningar för lokal matproduktion är en del av beredskapsarbetet som många kommuner arbetar med.

Företagarföreningen Sörmlands Matkluster har, tillsammans med teknikutvecklarna bakom tjänsten FarmUp, tagit fram ett digitalt verktyg som ska underlätta affärer mellan lokala matproducenter och kommunala kök. En första version kommer finnas klar under hösten.

– Vi bygger en lösning som tar avstamp i Sörmlands Matklusters tidigare arbete med kartläggning av de hinder som är orsaken till att det sällan blir affärer mellan lokala matproducenter och offentlig sektor, berättar Jenny Gullstrand, projektledare på Sörmlands Matkluster.

Funktioner som ska finnas i verktyget:

  • Kommunernas måltidsplanerare kan hitta lokala producenter, skapa långsiktiga relationer och efterfråga produkter.
  • Producenterna kan synliggöra sina produkter och presentera gårdens verksamhet. Information som kan användas i matsalen för att berätta och lära om maten.
  • Verktyget används i köken för att se sortiment och beställa lokalproducerade råvaror.
  • Lokala råvaror med kort datum synliggörs och inhandlas för minskat matsvinn.
  • Kommunen kan mäta hur mycket lokal mat de handlat.

Utvecklingen med fler funktioner i verktyget ska fortsätta och lösningar för logistik och avtal behöver anpassas utifrån varje kommuns förutsättningar.

Utvecklingsarbetet görs i samverkan med lokala matproducenter samt Eskilstuna, Strängnäs och Gnesta kommuner.