Nyhet

"Det pratas odling och beredskap överallt"

Om vi blir avskurna från omvärlden tar maten snabbt slut i butikerna.

En del av lösningen finns i våra trädgårdar eller på våra fönsterbrädor. Dessutom kommer frågor som ansvar, samarbete och gemenskap på köpet.

Så resonerar Trosa kommun, som sedan 2022 driver det omfattande projektet Odla vardagsmaten.

Äldre med demenssjukdom får äta solmogna jordgubbar som de själva odlat – och börjar inte sällan minnas barndomens somrar.

Nysvenskar övar språket medan de odlar ärtskott i mjölkkartonger på fönsterbrädorna under SFI-lektionerna.

Privatpersoner lär sig odla efter säsong och lånar trädgårdar av varandra.

Odla vardagsmaten är ett mångfacetterat projekt, med många olika målgrupper och parallella spår. Det riktar sig både till privatpersoner och kommunens egna verksamheter. Gemensamt är att det handlar om hemberedskap med odlingsglädje som verktyg, där frågor som egenansvar, samarbete och gemenskap är viktiga hörnstenar.
– Projektet har fått otroligt stor effekt i kommunen, det pratas odling och hemberedskap överallt, säger Charlotta André, som tillsammans med Eva Westergren är projektledare.

Båda två är lokala företagare som sysslar med landsbygdsutveckling till vardags. Det var Eva som utvecklade konceptet på eget initiativ, och sedan presenterade det för kommunen som nappade direkt.
– Hon visade på många olika områden inom kommunens vanliga verksamhet där odlingen kan bidra, allt från beredskap till hälsa, miljö, gemenskap och välmående. Det tror jag var nyckeln, säger Charlotta André.

Idén hade börjat gro hos Eva Westergren redan 2018, när MSB:s broschyr ”Om krisen eller kriget kommer” skickades ut till hushållen.
– Under pandemin, när jag såg ensamhet, isolering, stillasittande, oro, klimatförändringar och brutna handelskedjor, började jag tänka ännu mer på hur dåligt förberedda många av oss är och att någon borde göra något åt det, berättar hon.

I samband med Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina bestämde sig Eva Westergren: hon skulle bli den där någon som tog ansvar i sin lilla del av världen.
Hon pratar entusiastiskt om hur maten är en stor del av hemberedskapen, och hur odling kan motverka tomma butikshyllor och samtidigt bidra till rörelse, frisk luft, en känsla av trygghet, meningsfullhet och fokus på något annat.

Några av de aktiviteter som ryms inom projektet är odlingskurser, föreläsningar och nätverksträffar för privatpersoner.
Bland annat har det tagits fram en digital odlingsutbildning kallad odlavardagsmaten.se samt odlingsträffar med coacher, där deltagarna får stoppa händerna i jorden och lära sig om saker som bevattning, kompostering och fröer.

Liknande aktiviteter anordnas även inom kommunens egna verksamheter. Då handlar det mycket om att odla i pallkragar och på fönsterbrädor. På förskolorna odlas det i trädgårdarna.
– Vi funderade först på om vi kunde få kommunal mark avsatt, men var rädda att projektets pengar skulle slukas av det. Nu blir det dessutom enklare att upprätthålla odlingen efter projektets slut, säger Charlotta André och tillägger att det höjer kvaliteten på kommunens verksamheter när barn och gamla exempelvis får äta smörgåsar med egenodlad gurka och tomat på.

En viktig del är samverkan med både föreningar och lokala företagare. Projektet samarbetar tätt med bland annat Civilförsvarsförbundet, Frivilliga resursgruppen, Lottakåren, regionen, Studiefrämjandet, Naturskyddsföreningen, Trosabygdens trädgårdssällskap, Ålyckans kolonilotter och föreningen Co-Grow. Den sistnämnda syftar till att återta köksträdgården genom att folk delar trädgårdar med varandra.
– Vi ska inte starta något nytt, projektet ska ge en injektion till de människor som redan driver föreningsverksamhet. Många lokala föreningar har kunnat växa när vi dragit nytta av varandra, säger Charlotta André.

Flera frivilliga försvarsorganisationer har dessutom fått nya medlemmar.
– Det handlar mycket om att sätta i gång de här tankarna, vi har levt i en skyddad verkstad så länge.

– Det handlar mycket om att sätta i gång de här tankarna, vi har levt i en skyddad verkstad så länge.
Eva Westergren

Till hösten ska projektet börja avvecklas – men inte för den sakens skull dö ut.
Projektledarna berättar att många som deltagit i odlingsträffarna kommer fortsätta att träffas och samverka.
– Så det har bildats ett nytt odlingsnätverk med privatpersoner. Det är häftigt att se hur de fått verktyg för att börja göra saker ihop. Det är tillsammans med andra som vi blir mer robusta och det gör det också mycket roligare att stärka sin beredskap, säger Eva Westergren.

Nu tittar flera företagare i kommunen på att upplåta mark för odlingslotter och det kommunala bostadsbolaget tillhandahåller odlingslådor och jord för hyresgästerna.

Förhoppningen är också att andra kommuner ska ta efter konceptet. Efter sommaren släpps en metodbok och redan nu går det att använda sig av den digitala utbildningen odlavardagsmaten.se.

En broschyr om odling och hemberedskap, som Trosa kommun skickade ut till sina invånare förra våren, kan laddas ner på msb.se. Om en annan kommun vill skicka ut den är det bara att ändra loggan.
– Vi har hela tiden haft med oss att det här ska kunna spridas nationellt och vara skalbart, och hoppas att andra kommuner ska dra nytta av det. Vi är väldigt stolta över det här projektet, avslutar Charlotta André.

Odla vardagsmaten

  • Projektet Odla vardagsmaten arbetar med odling i kommunens egna verksamheter samt med att stärka medborgarnas hemberedskap, gemenskap och egenansvar genom bland annat hemodling.
  • Odla vardagsmaten består av olika aktiviteter, kurser, evenemang och samarbeten.
  • Lokala föreningar, företag och andra aktörer bidrar till att fler odlar delar av sin mat eller engagerar sig inom beredskap.
  • Trosa kommun har anlitat två projektledare för att driva projektet under två år. Till sin hjälp har de en arbetsgrupp där kommunikation, ekologi och folkhälsa, beredskap och näringsliv ingår. En anlitad trädgårdsmästare har i sin tur engagerat underkonsulter som odlingscoacher.
  • Leader Sörmlandskusten är huvudfinansiär och bidrar med EU-medel. Även Region Sörmland och Länsstyrelsen i Södermanlands län är finansiärer.
  • Projektet tar fram en verktygslåda inklusive metodbok som alla kommuner kommer kunna ta del av. Syftet är att göra det enklare och mindre kostsamt att starta en kommunal satsning inom fritidsodling och beredskap. Verktygslådan är klar hösten 2024.