Nyhet

Dags att sätta spaden i jorden

ODLA I KRIS, DEL 3

Fåglarna kvittrar och grönskan spirar.

Nu står sommaren för dörren och för den som vill börja beredskapsodla inför eventuella kriser är det hög tid att sätta spaden i jorden.

Oavsett om du odlar i en stor trädgård eller bara litegrann i köket stärker det din matberedskap i händelse av långvarig kris. För många känns kanske total självförsörjning ganska avlägset, men precis som du har konserver i förrådet är det praktiskt att ha lite baskunskaper om odling.
I tidigare delar av denna odlingsserie har vi tagit upp energirika överlevnadsgrönsaker, vikten av att förbereda jorden i god tid och hur du kan spara vatten genom att samla in takvatten eller täckodla – men det finns förstås fler aspekter på odling. För att maxa skörden är det bra att tänka på följande:


Jorden
De flesta grönsaker vill ha en djup, näringsrik, väldränerad och lucker jord, men vissa växter, främst örter, kan föredra magrare jord, ofta med ett högre innehåll av sand. Jordens surhetsgrad, det vill säga PH-värdet, kan också vara betydelsefullt i vissa fall. Läs på om den grönsak du tänker odla och ge den rätt jord så får du bättre resultat.


Sol
De flesta grönsaker och kryddor älskar sol. Placera därför odlingarna på en plan, vind-
stilla, varm och solig plats (gärna med fler än sex timmar sol per dag).


Vattna och gödsla
Vattna och gödsla regelbundet, men undvik eller var försiktig med gödsling i början när plantorna är nysådda och späda. Läs på om näringsbehovet hos den specifika grönsak du tänker odla. En pumpa behöver exempelvis mängder med näring, medan potatis mår bättre i mer näringsfattig jord.


Så löpande under säsongen
I förra numret berättade vi om högproducerande grönsaker med bra lagringsegenskaper. Nu är det dags att titta närmare på växter som ger mat snabbt, det finns nämligen grönsaker som växer rekord-
snabbt.
Har du missat vårsådderna är dessa ett bra alternativ, de går ofta att så även när sommaren kommit igång och därefter löpande under säsongen.
Riktiga sistaminuten-växter är bland annat sommarmorot, rödbeta och asiatiska kålsorter som Pak Choi. De går från frö till färdig planta på ungefär åtta veckor. Ännu kvickare är mangold, salladslök och ruccola.
Alla dessa snabbväxare fungerar bra som komplement till de mer energirika grödorna vi tidigare tipsat om som potatis, jordärtskockor och bönor.


Utplantering och sådd under sommaren
I början av juni brukar frostnätterna vara över och det innebär att du kan plantera ut och så det mesta (undantaget sådant som behöver kyla för att gro och sådant som är riktigt köldkänsligt som till exempel bönor). När jorden blir ännu varmare och temperaturen ökar ytterligare (till omkring tio grader nattetid) kan du ställa ut köldkänsliga växter som exempelvis gurkplantor.
Passa också på att förså nya eller fler plantor inomhus eller i växthus, de kan planteras ut när det blir tomma platser i landen.


Samla eget frö
Under någon solig dag i slutet av sommaren är det en god idé att plocka in mogna fröer till lagret. Förvara dem torrt och svalt. Ett grönsaksfrö sägs hålla i cirka två år, men håller ofta längre än så.
Det äldsta frö som någonsin grott var faktiskt 30 000 år gammalt. Det kom från en nejlikelik blomma och hittades i ett fruset ekorrbo, 40 meter ner i permafrosten i Sibirien. Med det sagt – släng inte gamla fröer utan att först testodla dem.
I nästa nummer ser vi närmare på höstsådder, vintersådder och hur du bäst lagrar skörden utan tillgång till el. Men till dess, trevlig sommar!

Odla och ät: Smashade krysspotatisar

Goda både som tillbehör eller huvudrätt med en god sallad.

Koka mjölig potatis i 15 min och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

Kryssa potatisarna med en kniv och tryck till dem så de krossas.

Ringla över olivolja och krydda med flingsalt, peppar, pressad vitlök och färska kryddor, till exempel rosmarin, citronzest, libbsticka eller timjan.

Strö över en god ost, till exempel parmesan eller veganost.

Grädda i cirka 20– 30 min i 225 grader tills potatisen fått en fin gyllene färg.