Nyhet

Barnbok om att förlora en närstående

När hennes mamma blev allvarligt sjuk i cancer, ville Emma Trobeck förbereda barnen på vad som skulle hända när mormor dog.

Några år senare har Emma skrivit boken som hon önskar hade funnits då.

Emma Trobeck jobbar på MSB:s avdelning för krisberedskap och civilt försvar. Och visst kan man säga att hennes nyutkomna bok, Mormor har dött, hör till ämnet krisberedskap.
– Det kan vara svårt för en vuxen att prata om det här ämnet, så lika mycket som boken är en hjälp för barnet, är den också hjälp för den vuxna som vill förbereda sig och få stöd i att prata om det svåra.

När Emmas mamma blev allvarligt sjuk i cancer var barnbarnen ett och tre år.
– Jag hade mycket stöd av en palliativ terapeut på Region Värmland. Hon sa att barn är väldigt kloka och att man inte ska linda in det för mycket eller göra det för svårt.

Trots tips på passande litteratur tyckte inte Emma Trobeck att hon hittade det hon sökte. Hennes mamma avled 2020 och efter det har fler familjemedlemmar gått bort. Till slut satte hon sig ner och skrev den där boken som hon själv hade velat ha när familjen stod inför sin första sorg.

Det resulterade i en lättillgänglig och finstämd berättelse på rim om vad som sker i de olika stegen från det att någon närstående blivit sjuk, till det som händer sedan.
– Jag ville samtidigt att det skulle vara en ljus berättelse. Absolut inte förskönad, men barnen ska kunna ta sig igenom den och ha en fin känsla längs vägen.

Under processens gång hade Emma ett nära samarbete med illustratören Hennie Monclair, som är en vän till familjen Trobeck, för att fånga in den rätta känslan.
– Hur kan vi säga så mycket som möjligt med så få ord som möjligt eftersom målgruppen är tre till sex år? Därför blev det rim, mycket symbolik och lite mangainspirerade, mjuka bilder.

Responsen säger Emma Trobeck varit jättefin. Bland annat har sjukhusbiblioteken köpt in boken, och en docent på Linnéuniversitetet vill ha den som referenslitteratur när sjuksköterskestudenterna utbildas i hur man pratar om sorg.
– Så det känns som den har hittat rätt!

Emma Trobeck har tidigare skrivit romanen Tyska avdelningen: om krisen, ryssen eller mellanchefen kommer. (Japp, titeln är en blinkning till MSB:s broschyr Om krisen eller kriget kommer).