Reportage

Hög spänning på jobbet

Minus 30 grader och snöstorm kan vara utmanande.

– Men det är värre med en varm myggsommar!

Som medlem i Svenska Kraftnäts insatsstyrka är 21-åriga Jonna Eriksson redo att rycka ut vid olyckor, naturkatastrofer eller terrorhandlingar för att reparera elnätet – oavsett väder.

Den som sett serien Högspänning på Viaplay känner igen Lycksele-tjejen Jonna Eriksson. Hon arbetar som distributionselektriker på Skellefteå Kraft och är en av personerna man får följa i arbetet med att säkra landets energiförsörjning.

Serien marknadsförs dramatiskt med orden ”här utför modiga arbetare farliga uppdrag på höga höjder och i extrema väderförhållanden, där varje felsteg kan innebära livsfara”.

Jonna skrattar lite åt beskrivningen.
– Det är klart att de måste spä på. Jag jobbar med lokalnät till vardags och är oftast ”bara” tio meter upp i luften. Samtidigt jobbar vi med ström – får man 20 000 volt i sig dör man. Det händer dock väldigt, väldigt sällan och då har man nog inte hållit sig till säkerhetsföreskrifterna.

Hon berättar att hon först var skeptisk till att medverka i serien eftersom hon inte gillar uppmärksamhet. Till slut lyckades kollegor och chefer övertala henne. Att Jonna är enda tjejen på sin arbetsplats låg till grund för beslutet.

– Jag insåg att det var viktigt att tittarna ser att jag, som både är ung och tjej, också är bra på mitt jobb. Det är en mansdominerad och dold bransch, och finns nog en massa fördomar. Få vet hur jobbet går till, trots att det är så högaktuellt i dag.

I ett avsnitt följer kamerateamet med när Jonna genomgår utbildningen för att bli medlem i Svenska Kraftnäts insatsstyrka. Hon är en av få kvinnor som gått den.

Insatsstyrkan ska rycka ut i mer extrema situationer, som olyckor, naturkatastrofer, sabotage, terrorhandlingar eller krig, när Svenska Kraftnäts ordinarie tekniska personal inte räcker till.
– Jag var på Åsbro kursgård för jobbets räkning, på samma ställe som de utbildar till insatsstyrkan. Jag fick se när de klättrade upp på en 30 meter hög stolpe. Det såg så fränt ut att jag ville testa, förklarar hon.

Än så länge har inte Jonna blivit utkallad.
– Det vore spännande att bli det. Däremot har jag beredskap i mitt vanliga jobb också, där blir jag utkallad desto mer. Nyligen hade jag beredskap när det åskade mycket, då blev det 35 övertidstimmar på en vecka.

För Jonna Eriksson var det självklart att utbilda sig till linjemontör och distributionselektriker. Hon gick en treårig gymnasieutbildning och sedan en kompletterande utbildning inom högspänningselektronik via jobbet.
– Jag är både praktiskt och tekniskt lagd. Jag visste att det var hög efterfrågan på arbetskraft inom området och ville ha ett jobb där jag kunde stanna kvar i Lycksele, berättar hon.

Arbeta i 30 minusgrader är inget som skrämmer henne.
– Då klär man bara på sig ordentligt och håller igång. Att vara ute i skogen, där vi oftast är, på sommaren när det är varmt med en massa knott och mygg är mycket svårare. På vintern får man dessutom åka skoter i jobbet, vilket jag älskar.

Andra fördelar med jobbet?
– Man får lösa många olika problem. När folk är strömlösa finns ingen manual. Det som fungerade senast behöver inte fungera nu, man får prova sig fram.
– Och att få vara ifred ute i skogen, där inga kunder flåsar en i nacken, ha ha.

Jonna.jpg

Svenska Kraftnäts insatsstyrka

  • Vid en större störning på transmission- eller regionnät kommer inte den ordinarie tekniska personalen räcka till. Det behövs personal med kompetens för att bygga provisoriska förbiledningar med beredskapsstolpar.
  • Svenska Kraftnäts insatsstyrka ska på sikt helt ersätta den tidigare beredskapsresursen, bestående av försvarets värnpliktiga kraftledningsreparatörer.
  • För att antas till utbildningen måste den sökande genomgå intervjuer samt klara såväl ett teoretiskt prov som ett höghöjdstest. Efter avslutad utbildning tecknar Svenska Kraftnät avtal med deltagarnas arbetsgivare där de lovar att medlemmarna kan släppa sina ordinarie arbetsuppgifter vid en akut situation för elförsörjningen.
  • Insatsstyrkan består av:
    l Distributionselektriker
    l Transmission- och regionnätsmontörer
    l Beredare
    l Lagbasar
    l Före detta civilpliktiga ledningsreparatörer
    l Reservkraftsoperatörer
    l Bandvagnsförare
    l Molos (Mobilt lednings- och sambandsstöd).