Gråzon – mellan fred och krig
Efter Rysslands aktioner i östra Ukraina och annektering talas det ofta om informationspåverkan och gråzon eller hybridkrigföring – ett tillstånd någonstans mellan fred och krig. Det som står på spel är förtroende och försvarsvilja.
Den definitionen gör Fredrik Bynander, Försvarshögskolan. Gråzon handlar mycket om förtroende.
– Det är ett samlingsbegrepp för när man utsätts för påverkan eller sabotage som förstör samhällets förmåga att fungera. Man kan till och med tänka sig direkta militära insatser, fjärrbekämpning till exempel, som man inte riktigt vet var det kommer från.
Målet är att skapa total förvirring och gärna få myndigheter och andra samhällsaktörer att se klantiga och inkompetenta ut. Gråzon är nåt man befinner sig i alternativt utsätts för.
– Det som görs mot en är någon form av hybridkrigföring. Hybridkrigföring kännetecknas av att man använder olika medel och riktar dem mot kända svagheter i samhället hos den fiende man försöker påverka. Här närmar vi oss kärnan i den här frågan: kända svagheter. Fienden är ofta ganska bra på att veta vilka de är och vi behöver själva ställa oss frågan: är vi bra på att känna våra svagheter?
Finns det ibland svar som vi inte vill ha? Politisering kan göra att problem inte kommer upp till ytan.
– Vi har många frågor som tangerar säkerhetsproblem eller andra svåra samhällsproblem som är väldigt politiserade. Migrationsfrågorna är alltid är aktuella och här finns helt klart en säkerhetsdimension. Det finns frågor kring flyktingmottagande och migration som en främmande makt eller annan aktör skulle kunna utnyttja för att sätta vårt samhälle under press.
Det är lätt att tänka sig en eskalerande skala som slutar med kriget, men så är det inte säkert att det ser ut.
– Målet är kanske att hålla oss i en gråzon, det finns även andra mål. Och där finns att undergräva förtroende internationellt hos en aktör som Sverige för vi har lagt ganska många ägg i korgen EU och säkerhet. Om man undergräver Sveriges förtroende i den kretsen kan man åstadkomma ganska mycket. Kringskära handlingsfriheten för Sverige som land och att skapa politisk splittring genom att hela tiden häller lite bensin på politiserade frågor, säger Fredrik Bynander.