– Vi skulle stå handfallna
Svensk polis har hämtat erfarenheter från attentaten i Norge.
– Numera är vi välorganiserade. Men om det skulle smälla i Rosenbad, då skulle vi stå handfallna, säger Varg Gyllander, presschef vid Stockholmspolisen.
Gyllander var tidigare ansvarig för kriskommunikation vid Rikspolisstyrelsen.
Han har flyttat till Stockholmspolisen, fysiskt inte många meter men enligt honom själv närmast en oändlighet i kulturskillnad. Stockholmspolisen, Rikspolisstyrelsen och Säpo har inte haft samarbete som gemensam nämnare.
– Myndigheterna är starka. Men samarbete mellan de brottsbekämpande myndigheterna måste utvecklas, och vi försöker.
För drygt två år sedan sprängde en självmordsbombare sig till döds i julruschen på Drottninggatan i centrala Stockholm. Varg Gyllander minns händelsen som det mest kaotiska han varit med om. Poliskulturer krockade.
– Vi hade planer för hur vi skulle göra, vi sa att vi måste kommunicera med varann så vi vet vad den andre gör. Men vi misslyckades, hade inte ens ett tidigt pressmeddelande. Efteråt har vi försökt inse varför det gick åt skogen.
Nu försöker man få till en enhetlighet. Samtidigt har polisen blivit mycket aktiv i sociala medier. Från att ha kommunikationsmässigt varit på efterkälken gentemot starka medier har polisen flyttat fram sin position.
– Vi har upptäckt att vi hade fler kontaktpersoner bland invånarna än aftonbladet.se. På twitter och facebook kan enskilda inlägg från polisen läsas av två miljoner människor. Med den utvecklingen har myndigheter snart ett kommunikativt övertag gentemot medierna. Men det är farligt för demokratin om myndigheterna tar över kommunikationen.
Och även om polisen når många är det svårt att kommunicera i kris, konstaterar presschefen. En balansgång.
– Det går nämligen inte att vinna kommunikationen. Ska man kontrollera blir det fel, släpper man fritt kommer det ut felaktigheter.
Twitter är ett fantastiskt verktyg, anser Gyllander, samtidigt ett snabbt flöde som är svårt att kontrollera
– Ni kommer att få se övertramp från polisen, det är ofrånkomligt. Vi har över 20 000 personer som skriver.