Nyhet

Ny riktlinje för gravida

Om riskbedömningen tillåter kan man vara med och öva under graviditeten utifrån sina egna förutsättningar.

– Det är viktigt att bli inbjuden för att inte tappa kompetens och tillhörighet, säger Elin Assarsson.

Hon är brandman på station Centrum i Malmö och en av dem som har utformat Räddningstjänsten Syds riktlinje för gravida.

Samtidigt som hon väntade andra barnet var flera andra kollegor gravida eller hade nyss fått barn.
– Då märkte jag hur olika det hanterades beroende på vilken chef tjejen hade.

När Elin togs ur operativ tjänst föreslog hon att få arbeta med att ta fram en ny gravidhandlingsplan.
– Det kändes meningsfullt, och det är superviktigt att ha arbetsuppgifter som känns meningsfulla och utvecklande under graviditeten.

Arbetet mynnade ut i ”Riktlinje för gravida och återgång i tjänst efter graviditeten” som antogs i slutet av maj.
Riktlinjen gäller samtliga medarbetare inom Rsyd, oavsett tjänst.
– Vi ska göra en individuell riskbedömning när en medarbetare berättat att hon är gravid, framhåller HR-chef Maria Thögersen.

Men det är de som jobbar operativt som är exponerade för risker som rök, buller, tunga lyft och extrem värme och som redan när de misstänker graviditet ska informera sin närmaste chef.

Om det inte går att förändra arbetsmiljön utreds omplacering. Om det absolut inte finns arbetsuppgifter som organisationen behöver ha utförda och som passar individen får hon söka graviditetspenning från Försäkringskassan.
Den som får anpassade arbetsuppgifter eller omplaceras behåller grundlön, OB och andra ersättningar som hon har i sin ordinarie anställning.

För deltidsbrandmännen, som enbart jobbar operativt, görs ingen individuell utredning. De tas ur tjänst och ersätts enligt RiB-avtalet, men ska ha möjlighet att vara med vid arbetsplatsträffar och övningar om de vill.

Rsyd är en stor organisation med flera HR-konsulter. När en anställd har berättat att hon är gravid kopplas en HR-konsult in för att stötta chef och medarbetare.
– Chefen har ansvaret, men kan använda HR som bollplank. Det här är ju frågor som många chefer inte är vana att hantera, säger Maria Thögersen.

För att kunna komma tillbaka stark till brandmannajobbet är det nödvändigt att träna, både innan och efter att barnet har fötts.
– Jag fick bidrag för att gå till sjukgymnast och åka på anpassad mammamage-träning. Att arbetsgivaren gör det lilla extra betyder ju: ”kom till oss och jobba! Här är det okej att vara tjej och gravid”, tycker Elin Assarsson.

Räddningstjänsternas rutiner varierar

”Bedömningen var inte realistisk”