”Bedömningen var inte realistisk”
När regionala insatsledaren Malin Björkqvist blev gravid hade hennes arbetsgivare en handlingsplan.
Inget befäl hade dock varit gravid tidigare.
– Arbetsgivaren valde att ta bort planen och ersätta den med en ny, vilket försvårade processen för mig.
Malin Björkqvist är brandingenjör på Räddningstjänsten Skaraborg och jobbar som regional insatsledare.
År 2022 blev hon gravid. Organisationens dåvarande handlingsplan fokuserade på brandmän som inte får rökdyka under graviditeten enligt reglerna i AFS 2007:7. De får därför behålla sitt OB-tillägg även när de inte jobbar i utryckande tjänst och förlorar därmed ingen inkomst.
Så blev det inte för Malin. Förbudet mot att rökdyka är absolut, medan övriga arbetsuppgifter ska riskbedömas.
– När riskbedömningen gjordes sa arbetsgivaren att jag inte skulle utsättas för rök under en brand eftersom jag kunde välja att ställa mig längre bort, och att jag därmed kunde fortsätta jobba i utryckande tjänst. Det är, enligt mig, inte realistiskt.
– Hur bra leder man en insats under de förutsättningarna? Och hur ska arbetsgivaren på egen hand utan medicinsk kompetens bedöma riskerna för fostret på ett trovärdigt sätt då man i praktiken kommer att utsättas för brandrök i någon grad? Det var en väldigt jobbig period för mig. Bara att vara gravid är tillräckligt. Att ha en konflikt med arbetsgivaren utöver det tog hårt på mig, berättar Malin.
Hon valde att avstå från att köra utryckningar och miste lönetilläggen, sammanlagt flera tusen kronor i månaden. Till slut betalades den uteblivna ersättningen ändå ut då processen skett på ett felaktigt sätt.
– De regelverk som finns är svåra att använda på räddningstjänsten då det finns risker som är svåra att specificera, allt kan hända. Därmed skapas tolkningsutrymme och utrymme för de konflikter som uppstod i mitt fall, både kring riskbedömning och rätt att behålla ersättning. Om arbetsgivarna vill ha fler kvinnliga befäl så behöver de välja att tolka reglerna annorlunda än vad min arbetsgivare gjorde då.