Värn för integration lades ner
Nyköpings räddningsvärn med inriktning på integration har lagts ner.
– Det är jättesynd, men det rann ut i sanden, säger kommunens säkerhetssamordnare Annkristin Mellgren.
Det var ett kreativt och framåtlutat initiativ för att överbrygga klyftor och minska utanförskap – och samtidigt öka möjligheten att rekrytera bredare.
Men, räddningsvärnet med inriktning på integration i Nyköpings kommun fick ingen fortsättning. Nu är det nedlagt.
– Tanken var jättefin, säger säkerhetssamordnaren Annkristin Mellgren och förklarar att flera faktorer bidrog till att den uppmärksammade satsningen rann ut i sanden.
Pandemin spelade in genom att sabotera möjligheterna att träffas och öva som det var tänkt, men det blev också för lite att göra för värnets medlemmar, säger hon.
– Det var väldigt lugnt, utan några större incidenter. Vi hade en lägenhetsbrand där vi kallade in någon för att tolka, det var det enda vi hade behov av. Det kom färre och färre på möten och träffar, och dessutom slutade projektledaren. Till slut rann hela satsningen ut i sanden.
Att det fanns entusiasm och intresse bland deltagarna i värnet var tydligt när Tjugofyra7 besökte övningsfältet utanför Nyköping försommaren 2021. Medlemmarna packade upp sina uniformsoveraller ur kartonger och tränade inlevelsefullt på handbrandsläckning.
När värnet lades ner påvisade kommunen möjligheten att engagera sig i den frivilliga resursgrupp man startat tillsammans med några andra kommuner, berättar Annkristin Mellgren.
– De gör lite mer, kanske inte så mycket vid bränder men är behjälpliga med trygghetspunkter och annat vid större kriser. Civilförsvarsförbundet är inblandat och har utbildningar och på så sätt känns det inte som att vi behöver dra hela lasset. Det är dock inte så många som gått med.
Vilket ansvar har räddningstjänsten för integrationen?
– Lika mycket som andra. Vi försöker vara så öppna som möjligt för att få in personer med utländsk bakgrund, detta var ett sätt men det lyckades inte.