Nyhet

Fotoblogg lockade till jobb som deltidsbrandman

Osby och Lönsboda har rekryterat fem nya deltidsbrandmän: tre kvinnor och två män. En fotoblogg gav extra draghjälp.

Skånska Osby och framförallt Lönsboda hör till de många orter som haft svårt att locka till sig räddningstjänstpersonal i beredskap.

I somras kompletterade räddningschefen Peter Dubrefjord annonsen om lediga platser med att stå med sin befälsbil utanför Ica i Lönsboda och berätta om yrket.

– Jag frågade dem som kom förbi om de var intresserade.

I marknadsföringen fick han oväntad hjälp från Åsa Nilsson som driver en fotoblogg i samarbete med Norra Skånes Tidningar.

Hon jobbar som inspektör hos kronofogden och har ett förflutet som fotointresserad reporter, men har själv ingen räddningstjänstbakgrund.

– Jag ville göra ett projekt som sträcker sig över längre tid. Räddningstjänsten är något som intresserar folk. Många är precis som jag nyfikna på vad de gör, berättar Åsa Nilsson.

I september började hon haka på räddningstjänsten med sin kamera. Hon betonar att det är just vardagsarbetet, inte dokusåpornas dramatiska larm och höga eldslågor, som hon vill skildra.

Fotobloggen har flera tusen besökare.

– Jag har hört från många att bilderna har gjort att de blivit intresserade av jobbet, säger hon.

Till den informationsträff som räddningstjänsten höll i höstas kom tjugofem personer. Tjugo var fortsatt intresserade efter att ha fått veta mer om vad uppdraget innebär för brandmannen och för familjen. Tio av dem plockades ut för tester.

– Vi genomförde två olika testdagar, en för bara kvinnor och en för bara män. Tjejerna fick ha kvinnliga brandmän som testledare, det tror jag är viktigt, säger Peter Dubrefjord.

Resultatet blev tre kvinnor och två män nyanställda på deltid, en viss överanställning i förhållande till det akuta behovet.

Åsa Nilsson följer de nya under introduktionsutbildningen. På sikt är det meningen att projektet ska mynna ut i en utställning och troligen också en bok.

Om intresse finns i resten av landet kan utställningen åka ut på turné.

– I majoriteten av de svenska räddningstjänsterna ser det ju ut ungefär som hos oss, mest deltid och några få på heltid, kommenterar Peter Dubrefjord.