
MSB på plats mer permanent i Ukraina
MSB levererar lika mycket stöd till Ukraina som till resten av världen sammantaget.
Samtidigt letar myndigheten efter ett permanent kontor i Kiev.
– Vi är och kommer vara närvarande i Ukraina för en lång tid framöver, säger MSB:s generaldirektör Mikael Frisell.
Ukraina är i dag det största mottagarlandet av svenskt bistånd och regeringen är tydlig med att Sverige står enat i sitt stöd.
Sedan den fullskaliga invasionen inleddes för drygt tre år sedan har MSB lämnat stöd till Ukraina värt över en miljard kronor och det fortsätter öka. Under 2025 mer än dubblerar regeringskansliet MSB:s finansiering av stöd till landet jämfört med 2024, till 446 miljoner kronor.
Det enskilt största stödet kommer att gå till energisektorn.
– Vi har fått ett uppdrag från försvarsdepartementet som omfattar 50 miljoner kronor i år och lika mycket nästa år. Räknar man med medlen vi får från UD rör det sig om 88 miljoner kronor till energisektorn i år, berättar Cecilia Hull Wiklund, MSB:s samordnande projektledare för Ukraina.
Det handlar uteslutande om att skicka materiel, främst sådant som behövs vid reparation av skadad energiinfrastruktur, till exempel verkstadscontainrar och tunga fordon.
– Vi har också tänkt skicka passiva skydd, det vill säga betongblock och sådant som man bygger in energiinfrastruktur i så de inte blir lika sårbara för fortsatta attacker från luften. Där är vi dock lite vaksamma på vad som händer – blir det eldupphör kanske inte just passiva skydd är relevant, säger Cecilia Hull Wiklund.
För MSB:s del är arbetet med Ukraina den största insatsen i myndighetens historia, både sett till budget och personal. Det spänner över så gott som alla MSB:s avdelningar och innefattar även att ta tillvara lärdomar från landet.
För närvarande finns cirka 25 insatspersoner från MSB på plats i Ukraina för att bistå med expertis inom allt från biståndseffektivitet, jämställdhet, it-samband och logistik till minhantering.
Generellt går MSB:s stöd ut på att på kort och lång sikt stärka Ukrainas förmåga till civil- och befolkningsskydd. Förutom energisektorn är de prioriterade verksamhetsområdena minhantering, räddningstjänst och sjukvårdsberedskap.
Anledningen till att stödet kommit upp i över en miljard kronor är delvis samarbetet med näringslivet, ett samarbete som MSB aldrig haft förut i den här skalan.
– Många myndigheter och stora företag, inte minst inom energi, vatten och sanitet samt räddningstjänst, vill skänka men vet inte hur – MSB vet hur och vi har mandat att stötta andra i det, säger Sofia Westberg, myndighetens ambassadplacering i Kiev.
Förutom genom ambassadplaceringen siktar MSB på att bli mer stationär i Kiev genom en lokal som ska fungera som ett permanent fältkontor. Ambitionen är att kontoret ska samlokaliseras med den halvstatliga organisationen Business Sweden.
– Inriktningen är att MSB ska ha en permanent närvaro i Kiev på ett sätt vi inte haft i något annat land, säger Cecilia Hull Wiklund.
Dock kan USA:s indragna stöd komma att påverka.
– Oron kopplad till den egna verksamheten är att luftvärnet i Kiev blir så dåligt att vi bedömer att vi måste minska antalet personal på plats. Där är vi inte än men vi bevakar det förstås jättenoga, fortsätter Cecilia Hull Wiklund.
Oavsett hur utvecklingen ser ut understryker MSB:s generaldirektör Mikael Frisell att MSB är redo att stötta Ukraina så länge som det krävs.
– I dagsläget är osäkerheten kring utvecklingen i Ukraina stor men engagemanget är långsiktigt och vår avsikt är att stötta Ukrainas civila försvar så länge som kriget pågår. Vi är också redo att bistå i landets återuppbyggnad när kriget är över, säger Mikael Frisell, som själv besökte landet i början av mars.
Bland annat träffade han MSB:s motsvarighet Sesu (State Emergency Service of Ukraine).
Han kom också hem med ett nytecknat samarbetsavtal med State Service of Special Communication and Information Protection (SSSCIP). Genom det ska MSB stötta Ukrainas arbete med att gå med i EU men också hämta hem lärdomar som kan bidra till uppbyggnaden av det civila försvaret, inte minst när det gäller skydd av kritisk infrastruktur.
Stödet till Ukraina
Hittills har MSB stöttat med:
- 391 genomförda eller pågående insatser.
- 167 donerande aktörer.
- 3 000 nödbostäder.
- 1 197 lastbilar med materiel.
- 14 506 ton donerat materiel, bl a skolbussar, generatorer, mediciner, verkstadscontainrar, räddningsfordon, tält, brandbekämpnings- och it-materiel.
- 259 utsända experter.
- 224 evakuerade patienter.
- 95 utbildade sjukvårdsinstruktörer (som i sin tur utbildat över 60 000 sjukvårdare i Ukraina).