Nyhet

Brandmän tränar pensionärer

Fallolyckor dödar och skadar många äldre, och kostar dessutom samhället 17 miljarder per år.

I Timrå går pensionärerna till brandstationen för att träna förebyggande.

– Det är det roligaste jag någonsin arbetat med, säger ansvarige brandmannen Magnus Rudberg.

Varje år dör cirka 2 000 personer i sviterna av fallolyckor i Sverige och cirka 70 000 personer behöver läggas in på sjukhus efter att de ramlat.

Men olyckorna kan till stor del förebyggas, vilket Räddningstjänsten Medelpad, Brandskyddsföreningen Västernorrland och Timrå kommun tagit fasta på.

Tillsammans driver de projektet Tuff (träning, utbildning och fallförebyggande) för 70-plussare. Med hjälp av brandmän och fysioterapeuter tränar deltagarna balans, styrka och kondition, med fokus på stora muskelgrupper som sätes- och lårmuskler.
– Det går fort att träna upp vissa förmågor och vi ser ofta stora förbättringar hos deltagarna på kort tid, berättar Magnus Rudberg.

Exempel på övningar kan vara att resa sig upp från en stol flera gånger i rad, gå upp och ner för några trappsteg och gå på ojämnt underlag.
– En del vill hålla oss i handen, andra ha käpp, medan några går helt själva och kanske behöver en extra utmaning. Då kan vi be dem räkna eller rabbla huvudstäder samtidigt för att få i gång hjärnan också. Det kognitiva är en viktig del av det hela.

Vid sidan av brandmansyrket jobbar Magnus Rudberg ideellt som verksamhetsledare i Brandskyddsföreningen Västernorrland. Det var under en studieresa med brandskyddsföreningen till engelska Hampshire som han fick se hur britterna arbetar förebyggande med fallolyckor på brandstationerna.
– Jag tyckte deras arbetssätt var fantastiskt och kände att vi var tvungna att göra något liknande hemma. Fallolyckor är den olyckstyp som dödar flest, skadar flest och kostar mest – men ändå den som vi lägger minst tid och pengar på att förebygga.

2019 drog han i gång en pilotgrupp på hemmaplan och med undantag för något år under pandemin har det sedan rullat på med fyra grupper om året. Faktum är att träningsgrupperna är så populära att det är kö för att få vara med.

Kanske beror det delvis på att kurserna också består av föreläsningar – om allt från orsaker till fallolyckor till kostens betydelse – och av gemensamma fikastunder.
Inför varje träff ägnar arrangörerna en och en halv timme åt att bre lyxiga mackor.
– Det ska vara ombonat, mysigt och lite tjusigt. Vi visste att den sociala biten skulle bli viktig men blev ändå överraskade över hur viktig den faktiskt är. Många av deltagarna bor själva efter att partnern dött och har blivit både stillasittande och hemmasittande. Engelsk forskning visar att ensamhet är lika dödligt som att röka 25 cigaretter om dagen, säger Magnus Rudberg.

Han berättar om tre ensamma damer som lärde känna varandra i Timrås pilotgrupp.
– Än i dag ser jag dem promenera tillsammans ibland när jag åker genom centrum, då blir jag varm i hjärtat. Liknande vänskaper finns i varje grupp.

I början var det många brandmän som ifrågasatte varför räddningstjänsten skulle vara med och driva projektet, berättar Magnus Rudberg.
– ”Varför inte?”, var min motfråga. Vi är här för att rädda liv och gör mycket annat på den punkten än att släcka bränder. Med enklare träning kan risken för fallrelaterade skador minskas med upp till 40 procent och frakturer med 40-60 procent, så det förebyggande arbetet kan göra väldigt stor skillnad.