Åtgärdslistan mot sprängningar klar

Personliga lämplighetsintyg för att få hantera sprängmedel - det är ett av förslagen som regeringen nu får av Nationellt forum för sprängämnessäkerhet.

Målet är att komma till rätta med de illegala sprängningarna.

Hösten 2023 fick myndigheterna i Nationellt forum för sprängämnessäkerhet i uppdrag av regeringen att hitta metoder att få ner antalet illegala sprängningar.

Nu är uppdraget slutfört och åtgärdslistan har lämnats över till regeringen.

MSB har varit samordnande i regeringsuppdraget. Totalt har fem arbetsgrupper tagit fram förslag på åtgärder som skulle kunna vidtas inom olika områden för att försvåra och förhindra illegala sprängningar.

Sammantaget föreslås trettio åtgärder. 

Några av förslagen har kunnat omhändertas direkt inom ramen för någon av myndigheternas uppdrag.

- Det är en genomarbetad rapport som vi nu lämnar över. Tack vare gruppens breda expertis har vi kunnat se över många olika områden och möjligheter inom ramen för uppdraget, säger Suzanne Noreklint, enhetschef på enheten för hantering av explosiva varor på MSB.

- De senaste årens sprängdåd utförs ofta av personer kopplade till organiserad brottslighet och inte sällan används legala sprängmedel som kommit i orätta händer eller hemgjorda sprängmedel. Nu presenterar MSB, tillsammans med myndigheterna i Nationellt forum för sprängämnessäkerhet, konkreta åtgärder för att förhindra detta. Alla delar av samhället behöver bidra till att få ett slut på de illegala sprängningarna, säger Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör MSB.

Exempel på åtgärder som föreslås är:

  • Inför personliga ”lämplighetsintyg” för att få hantera sprängmedel, i syfte att snabbt kunna upptäcka om personer med tillgång till sprängmedel ägnar sig åt kriminalitet.
  • Ge MSB bemyndigande att följa upp kommunernas tillsyn över hantering av explosiva varor, för att öka frekvensen och kvaliteten i tillsynen.
  • Begränsa möjligheten till undantag för transporter av sprängmedel ut till arbetsplatser, för att dessa ska omfattas av krav på transportskydd.
  • Verka för att tillåta beständigare/annan typ av spårbarhetsmärkning av sprängmedel och för att förbjuda (större) bangers genom att arbeta för att ändra berörda EU-direktiv.
  • Utbilda relevanta aktörer inom rättskedjan för att öka kvaliteten och effektiviteten i brottmål som involverar sprängmedel.

Rapporten omfattar även den årliga rapporteringen enligt regeringsuppdraget att inrätta och ansvara för ett nationellt forum för sprängämnessäkerhet.

Utöver de utpekade myndigheterna i Nationellt forum för sprängämnessäkerhet deltog Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) i arbetet tillsammans med ett antal företrädare för kommunal räddningstjänst.

Företrädare för Nationellt bombdatacenter har också deltagit och samverkan har skett med relevanta branschorganisationer i arbetet med uppdraget.Noreklint utanför entrén.jpg

Suzanne Noreklint, enhetschef på MSB Foto: Jonas Klint

Myndigheterna som ingår i Nationellt forum för sprängämnessäkerhet

MSB, Försvarsmakten, Försvarets materielverk, Jordbruksverket, Kustbevakningen, Polismyndigheten, Säkerhetspolisen, Totalförsvarets forskningsinstitut, Trafikverket, Transportstyrelsen och Tullverket. Sveriges Kommuner och Regioner erbjuds möjlighet att delta i forumet.