Länsstyrelserna tagna på sängen
– Vi blev väldigt överrumplade kan jag säga.För Charlotte Hagstrand och hennes kollegor på länsstyrelsen Västra Götaland blev MSBs tillsynsbesök en ny upplevelse.
– Jag har jobbat i tre och ett halvt år så jag hade inget att jämföra med, men förstod av mina kollegor att MSB ändrat sitt tillsynssätt. Vi var inte alls informerade eller med i matchen, säger Charlotte Hagstrand, länsbrandingenjör.
MSB skärper tonen mot länsstyrelserna
I grunden tycker hon det är bra att MSB blir tydligare för då är det lättare för länsstyrelsen att bli tydlig mot kommunerna.
– Men ska vi bli tydligare måste vi ha nåt att förhålla oss till och där vill vi gärna se att det kommer en tillsynsvägledning även för vår tillsyn. Nu är mycket öppet för tolkning.
Hon skulle gärna sett en förvarning om vad som skulle komma.
– Vi resonerar så att de vi tillsynar ska vara förberedda på vad vi kommer att göra och tillvägagångssättet just för att vi vill åstadkomma en förändring. Det kanske MSB kan tänka på till nästa gång – att informera, vi tittar på det här och gör de här sakerna. Det var 180 grader från förra tillsynsbesöket som var mer resonemangsbaserat.
Västra Götaland har redan testat med skarpare formuleringar mot kommunerna.
– Det intressanta är att när jag började här använde vi de ordval som MSB förespråkar i våra yttranden, men gick tillbaka för det väckte ont blod hos kommunerna. Men det här är jättebra, vi hänvisar till MSBs tillsyn och förbereder kommunerna på hur vi kommer att skriva.
Charlotte Hagstrand uppskattar tydligheten, det skapar en enhetlighet i vad skrivelsen med synpunkter ska kallas.
– Där gör vi olika, en del säger tillsynsbeslut, en del säger protokoll. Det är bra att vi får inriktning i stället för att vi ska försöka komma överens. Jag säger samma sak som kommunerna säger till oss: Det är bra att någon utifrån kommer och tittar och pratar med oss om vad vi gör. Det är bara positivt.