Förebyggande
Riskbedömning – en kritisk punkt vid sprängningar
Erfarenhet Sprängningar är högaktuella inom svensk räddningstjänst just nu, då de sker i stora delar av vårt land. Området har vissa likheter med insatser som vi i dag kallar PDV, pågående dödligt våld och terrorattacker. Kanske även området höjd beredskap och de uppgifter som åvilar svensk räddningstjänst under höjd beredskap och krig.
Så räddades ett virkeslager i storbrand
Erfarenhet En natt i slutet på maj 2023 startade en brand på ett byggvaruhus i Idre. Insatsen, som tidigt fick fokuseras på att skydda intilliggande byggnader och trävarulager, krävde aktiva, löpande riskbedömningar och åtgärder utifrån dessa.
Suicid - en allt viktigare fråga för räddningstjänsten
Nyhet Räddningstjänsterna behöver få mer kunskap om hur de ska hantera självmordslarm. Det menar MSB, som därför håller på att ta fram en ny vägledning i frågan.
Bättre hantering av flygolyckor
Nyhet Räddningsinsatser vid flygolyckor är ofta komplexa och ställer höga krav på samverkan. Nu ska aktörernas gemensamma förmåga stärkas.
Kommuner bygger säkra ledningsrum
Nyhet Allt fler kommuner rustar för krig genom att bygga nya säkra ledningsplatser, eller rusta de befintliga. – Vi har ett hundratal ärenden som vi driver parallellt, säger enhetschef Niklas Andrén på MSB.
Stora satsningar på det civila försvaret
Nyhet Regeringen skjuter nu till pengar till det civila försvaret i rekordtakt. Från 2028 och framåt får det civila försvaret 15 miljarder kronor per år – en ökning med 8,5 miljarder mot tidigare beslutade medel.
Så får vi säkrare utryckningar
Erfarenhet Hur minimerar man risken för att räddningspersonal själva råkar ut för olyckor under utryckning? Det har nu utretts efter ett sådant fall i Jönköpings län.