Förebyggande
Stoppa blödningen - så ska allmänheten bli en resurs
Nyhet Okontrollerade blödningar är en vanlig dödsorsak. När svenska invånare utbildas i att stoppa blödningen ligger erfarenheter från Ukraina till grund. – Målbilden är att kunskapen ska bli lika utbredd i samhället som förmågan att påbörja hjärt- och lungräddning, säger Carl-Oscar Jonson på Katastrofmedicinskt centrum.
Dörrar gick inte att öppna - boende tog sig inte ut
Erfarenhet I december 2023 hade Uppsala brandförsvar ett lite annorlunda larm. Personer boende i ett flerbostadshus hade ringt SOS Alarm och berättat att de inte kunde öppna sina lägenhetsdörrar varpå en styrka skickades dit för att undersöka.
Säkrare infrastruktur för laddning av fordon
Nyhet MSB har fått i uppdrag av regeringen att ta fram en myndighetsgemensam vägledning för säker utbyggnad och användning av laddinfrastruktur för laddbara fordon.
Riskbedömning – en kritisk punkt vid sprängningar
Erfarenhet Sprängningar är högaktuella inom svensk räddningstjänst just nu, då de sker i stora delar av vårt land. Området har vissa likheter med insatser som vi i dag kallar PDV, pågående dödligt våld och terrorattacker. Kanske även området höjd beredskap och de uppgifter som åvilar svensk räddningstjänst under höjd beredskap och krig.
Så räddades ett virkeslager i storbrand
Erfarenhet En natt i slutet på maj 2023 startade en brand på ett byggvaruhus i Idre. Insatsen, som tidigt fick fokuseras på att skydda intilliggande byggnader och trävarulager, krävde aktiva, löpande riskbedömningar och åtgärder utifrån dessa.
Suicid - en allt viktigare fråga för räddningstjänsten
Nyhet Räddningstjänsterna behöver få mer kunskap om hur de ska hantera självmordslarm. Det menar MSB, som därför håller på att ta fram en ny vägledning i frågan.
Bättre hantering av flygolyckor
Nyhet Räddningsinsatser vid flygolyckor är ofta komplexa och ställer höga krav på samverkan. Nu ska aktörernas gemensamma förmåga stärkas.